KORBEL, M. Kyberšikana [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Zeman, Václav

Cílem práce byl rozbor projevů kyberšikany na jehož základě měl student navrhnout a vytvořit systém pro sběr údajů o kyberšikaně určených pro pracovníky, kteří se zabývají jejím potíráním. Student práci zpracoval bez jakýchkoliv konzultací. Práce je po formální i technické stránce nevyhovující, obsahuje řadu překlepů a vět, které nedávají smysl. Student zvolil pro sběr údajů o kyberšikaně formu dotazníku, zvolené technické řešení není zdůvodněno a rozsahem neodpovídá požadavkům kladeným na bakalářskou práci.

Navrhovaná známka
F
Body
45

Posudek oponenta

Komosný, Dan

Práce je po textové i realizační stránce nevyhovující. V některých větách chybí slova a věty tak nedávají smysl. Slova ve větách jsou špatně skloňována a práce také obsahuje gramatické chyby. Bohužel všechny tyto nedostatky se v práci opakují velmi často. Neformální a slangové vyjadřování také do bakalářské práce nepatří. Po stránce formálního zpracování je práce nevyhovující. Teoretická část práce se zabývá obecně kyberšikanou. Zcela zde chybí technický popis možných programových řešení a nástrojů. Tento popis je částečně uveden ve vlastním zpracování, tam ovšem nepatří. Praktická část práce popisuje vytvoření dotazníku pro potírání kyberšikany. Autor dotazník zdůvodňuje jako nejlepší metodu pro sběr informací o chování uživatelů v kyberprostoru. Své zdůvodnění opírá o informace uvedené v teoretické části. Dovoluji si tvrdit, že tento závěr nelze po přečtení teoretické části práce vyvodit. Pokud se vrátím zpět k vytvořenému dotazníku, v práci nejsou uvedeny vytvořené otázky pro tento dotazník. O jaké otázky se jedná, lze jen částečně vytušit ze sejmutých obrazovek webové stránky, kde jsou některé otázky zobrazeny. Jelikož je v zadání uvedeno, že autor má navrhnout vhodnou metodu sběru informací, tak konstatuji, že zadání nebylo splněno. V práci nejsou prezentovány žádné výsledky.

Navrhovaná známka
F
Body
40

Otázky

eVSKP id 103030