FOUSEK, P. Sledování stárnutí nemrznoucí teplonosné kapaliny nové generace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kotlík, Josef

Předkládaná diplomová práce se zabývá stárnutím aditivovaných nemrznoucích teplonosných kapalin nové generace používaných v reálných termických solárních systémech. Cílem práce bylo provést na konkrétní provozní kapalině propandiolového typu měření chemických a fyzikálně - chemických parametrů procesů stárnutí a vyhodnotit naměřené výsledky, provést patentovou a literární rešerši pro dané cíle DP a provést fyzikálně-chemické zhodnocení procesu stárnutí v nemrznoucích teplonosných kapalinách. Ve spolupráci s výrobcem navrhnout optimalizovaný stabilizační systém a ověřit jeho technologickou použitelnost. Diplomant se tedy ve své práci soustředil zejména na parametry důležité pro provoz systému , přičemž využíval i dříve naměřených údajů. S časových důvodů se nepodařila dopracovat část optimalizace stabilizačního systému, takže již nebyla zahrnuta do výsledků předložené DP. Práce má rozsah cca 60 stran s řadou obrázků a grafů, strukturou odpovídá závěrečné práci tohoto typu. Teoretické části a logickému členění předkládané diplomové práce v zásadě nemohu nic podstatného vytknout. Formální zpracování celé práce a množství překlepů je na přijatelné úrovni. Vzhledem k rozsahu a cílům předkládané práce byly použité zkušební metody použity relevantně. Oceňuji zejména práci na automatickém viskozimetru, jehož výsledky byly součástí projektu spolupráce s konkrétní firmou. Praktickým výsledkem předkládané diplomové práce je zjištění, že stabilita teplonosného média se analyticky měřitelným způsobem mění a vyčerpává. Závěry práce byly formulovány sice velmi stručně, ale v zásadě správně. Lze proto konstatovat, že prakticky všechny sledované požadavky zadání byly splněny. Diplomant pracoval samostatně, dokázal účelně využít poskytnutý experimentální čas. Student se aktivně podílel na činnostech projektu TAČR. Předloženou diplomovou práci tedy doporučuji k obhajobě a hodnotím ji - velmi dobře - " B " .

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Zmeškal, Oldřich

Teoretická část práce je na poměrně dobré úrovni, experimentální část práce má velmi nízkou kvalitu, zadání splňuje pouze částečně. Závěry, které jsou učiněny nevyplývají z vlastní práce diplomanta, ale jsou převzaty. Technické poznámky (jednotky veličin – kolmé písmo, zaokrouhlování – tabulka 6)

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání D
Logické členění práce C
Kvalita zpracování výsledků E
Interpretace výsledků, jejich diskuse D
Využití literatury a její citace D
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace C
Splnění požadavků zadání D
Splnění požadavků zadání
Splnění požadavků zadání D
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 89965