HANDOVÁ, J. Vyhodnocení legislativních předpisů pro speciální silniční přepravu mezi Českou republikou a Rakouskem, Německem, státy Beneluxu a Velkou Británií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Kudláček, Jaroslav

Předloženou diplomovou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení A

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Cíle stanovené zadáním diplomové práce byly ze strany studentky beze zbytku splněny.Rozsah zadání byl naplněn a obsah diplomové práce je svým způsobem jedinečný, neboť tato problematika nebyla doposud nikdy v českých podmínkách takovým způsobem nikdy zpracována. Je možno proto hovořit o tzv.„ prvotině“.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Teoretická část výstižně obsahuje legislativně – právní problematiku přeprav těžkých a nadměrných nákladů v jednotlivých hodnocených státech, tj. v České republice,Rakousku, Německu, ve státech Beneluxu a ve Velké Británii. Studentka musela pečlivě a podrobně nastudovat uvedenou problematiku v daném oboru nejenom v České republice, ale především ve všech uvedených státech. Její pozice byla výrazně ztížena tím, že celá řada zásadních zákonů, předpisů a norem, vztahujících se k zadání diplomové práce, byla publikována ve velmi široké škále různých podkladů a zdrojů / viz použitá literatura – str.125-131/. Pracným a náročným způsobem bylo však docíleno žádoucího zhodnocení legislativních předpisů v uvedených státech. Studentka měla složitou situaci v tom, že řadu podkladů musela čerpat ze zdrojů, které byly uvedeny v angličtině, němčině,franštině atd. Pomocí překladů z těchto jazyků do češtiny se jí podařilo solidním způsobem obsahově tuto část práce splnit.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Analytický obsah u jednotlivých hodnocených států výstižným a srozumitelným způsobem seznamuje odbornou veřejnost s tím, jak tyto státy ve svých legislativně-právních zákonech, předpisech, normách a dalších dokumentech, respektují veškeré získané vědecké poznatky, vztahující se k dané problematice.Studentka plně využila takto získané vědecké poznatky a tyto použila i pro svůj vlastní vědecký závěr a doporučení v závěrečné části diplomové práce. Jí navržená doporučení jsou v tomto směru výstižná a cenná.
Odborná úroveň diplomové práce A Úroveň diplomové práce lze hodnotit jako vyjímečnou a ve svém obsahu jako unikátní.Není známo, že by zadaná problematika byla někdy v minulosti v tomto obsahu a uvedeném rozsahu pro studijní,vědecké ,odborné účely a jiné účely někdy zpracována. Kvalita této diplomové práce je nesporná.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Diplomová práce ve svém rozsahu a obsahu má nesporný přínos především pro širokou odbornou veřejnost, zabývající se touto vysoce náročnou dopravně – přepravní činností.Je velmi cennou pomůckou pro dopravce a zasílatelské firmy, které chtějí do uvedených destinací, obsažených v diplomové práci, podnikat a rozšířit svoje dopravně - přepravní aktivity. Praktické i teoretické zkušenosti, podložené vědeckým výzkumem a závěry z tohoto výzkumu, které se v uvedených státech realizují v praxi byly pro studentku i vhodnou inspirací navrhnout v závěrech své práce cenná doporučení , která by významným způsobem zkvalitnila, právě např. zkušenostmi z platné německé legislativy,provozování přeprav těžkých a nadrozměrných nákladů v našich – českých podmínkách.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Studentka prokázala , že ji nedělá problém práce s odbornou literaturou, a to nejenom českou, ale i zahraniční. Její dobrá znalost angličtiny ji pomohla se orientovat i v dalších cizích jazycích, jako byla němčina , franština, holandština atd.V tomto směru bylo proto pro studentku po odborné a časové stránce zpracování diplomové práce velmi náročné. O to více je pak obsah práce cenný a neopakovatelný.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A Vše je na velmi dobré odborné úrovni včetně tabulek, obrázků, grafů atd. a není k tomu žádných zásadních připomínek a výhrad.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Libertín, Josef

Práci hodnotím výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Zadání splněno.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Zvolený přístup plně odpovídá potřebám stanoveného cíle
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A Originalita řešení spočívá v tom, že takto nastavená destinace přeprav až do Beneluxu a Velké Británie nebyla ještě zpracována.
Obtížnost a správnost řešení A Obtížnost spočívala jednak v jazykové náročnosti (němčina, francouzština, angličtina)a zejména ve správné orientaci v různorodé legislativě států odpovídající danému parlamentnímu a vládnoucímu systému.(např.:královské kodexy atd.).Správnost řešení spočívala v nastavení srovnatelných parametrů s ostatními zeměmi,byť rozdílných hodnot,v úplném rozsahu.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Přínos pro praktické i teoretické využití je jednoznačný.Podklady takto souhrně zpracované nebyly v Čechách pro dopravce a zasilatele k dispozici.
Odborná jazyková úroveň B Některé pojmy ( např.: "nadrozměrná přeprava", "nadměrná přeprava",atp.) nejsou jednoznačně definovány, i když odborná veřejnost je takto běžně používá.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A Písemná i grafická úprava je plně vyhovující.Texty i tabulky jsou přehledné a srozumitelné.
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 36815