BURYŠKA, P. REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Františák, Luboš

Koncept je lapidární, výstižný, pokrývající požadované potřeby. Akcentem vyhlídkové věže je vytvořena nová dominanta, která slouží návštěvníkům k získání přehledu o zahradě. Urbanistické i architektonické řešení provozu předpolí zahrady je funkční. Využití stávajících i navrhovaných prostor je dostatečně znázorněno a dokumentováno od konceptu k detailu. Formální zpracování je zdařilé. Lze vyzdvihnout i kvalitně zpracovaný model. Otázky a náměty k obhajobě: Objasněte důvod nesymetrického členění dvora uvnitř kolonády.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Student Pavel Buryška pracoval systematicky, samostatně a se zaujetím. S jeho přístupem k práci i s jejím výsledkem jsem velmi spokojen.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Sochor, Jan

Celkový koncept člení celé předpolí na několik jasně čitelných dílčích částí, které mají přehlednou organizaci a jasnou funkční náplň. Velmi přínosné se mi jeví zakomponování zahradnictví a produkčních provozů do celku, neboť skrývá z hlediska atraktivity pro návštěvníky jistě značný potenciál. Architektonický výraz navrhovaných nových objektů je velmi jednoduchý, díky použití subtilních rámů působí soudobě, rytmizace příjemně navazuje na historickou zástavbu v areálu. Množství uzavřených vnitřních prostor a zasklených ploch v severní části předpolí se mi jeví poněkud přehnané, obzvláště při použití poněkud exkluzivních technologií. Kolonáda je historicky v principu otevřená, možná by prospěla větší fyzická a nikoliv pouze optická otevřenost (sklo) i navrhované kolonádě po obvodu severní části předpolí. Větší pozornost by si zasloužil také detail návaznosti na existující obvodové zdi. Prezentace návrhu je na profesionálně působící úrovni. Doložené perspektivy jsou velmi dobrým kompromisem mezi realistickou a abstraktní grafikou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Celková koncepce řešeného areálu je jasná a čitelná, reaguje na potřebu identifikace jednotlivých částí a orientace v nich. Nově organizované prostoty jsou funkčně jasně definované a přehledné.
Architektonické řešení B Princip jednoduchých rámů vytváří jednotící prvek pro všechny nové objekty v zahradě. Diskutabilní je množství uzavřených prostor tvořených novou kolonádou v severní části předpolí.
Provozní řešení B Návrh je bez zásadních nedostatků.
Technicko konstrukční řešení B Přiložený detail zdůrazňuje poněkud exkluzivní technické řešení.
Formální úroveň A Grafická prezentace je na velmi dobré úrovni, vše je přehledné a čitelné, perspektivy při použití zdánlivě jednoduchých prostředků působí přesvědčivě a zároveň ponechávají dostatečný prostor fantazii.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 22918