HORÁK, P. Řízení laboratorního modelu nestabilního balancujícího vozidla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Grepl, Robert

Student se zabýval kompletním řešení řízení zmenšeného modelu nestabilního vozidla. Jeho práce byla vázána na další dva studenty, kteří pracovali na vozidle skutečné velikosti. Některé výsledky z oblasti modelování, identifikace a zpracování signálů pak byly testovány na zmenšeném vozidle a následně implementovány na skutečném. Student se při řešení potýkal s řadou praktických problémů, z nichž některé se podařilo vyřešit, bezdrátová komunikace však zprovozněna nebyla. Výsledkem práce studentského týmu je funkční nestabilní vozidlo, které bude dále používáno ve výuce, vědecké práci a při propagaci ÚMTMB, FSI a VUT.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Zavadinka, Peter

Práca sa zaoberá riadením laboratórneho modelu nestabilného balansujúceho vozidla. Jedná sa o prácu, ktorá má priame využitie v množstve praktických aplikácii. V úvode práce je prehľadne spracovaná rešeršná štúdia spolu s popisom konštrukcie, dynamiky a kinematiky použitého balansujúceho vozidla. V ďalšej časti práce bol podrobne analyzovaný výber požitých komponentov. Významná práca bola urobená v oblasti odhadov parametrov systému. V posledných častiach práce bol navrhnutý regulátor typu PID a LQR. PID regulátor bol implementovaný mikrokontroléra. V závere autor porovnáva PID a LQR regulátor. Práca má 76 strán textu. Text je členený logicky, po formálnej stránke je práca v poriadku, grafická a jazyková úroveň je v poriadku. Záverom je možné konštatovať, že študent preukázal schopnosť orientovať sa v danej problematike. Dokázal implementovať teoretické vedomosti do praxe. Zadanie splnil a výsledok jeho práce bude určite patriť k ďalej používaným informačným zdrojom.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 33977