VAVRČÍKOVÁ, V. Umělá sladidla a jejich případný vliv na ekosystém [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Zlámalová Gargošová, Helena

Práce Bc. Veroniky Kerberové se zabývá problematikou výskytu a ekotoxikologických efektů vybraných artificiálních sladidel v akvatickém ekosystému. Umělá sladidla představují pro akvatický ekosystém zdroj cizorodých látek, které mají charakteristiku tzv. pseudoresistentních látek tj., takových, které jsou do ekosystému kontinuálně uvolňovány. Studií zabývajících se ekotoxikologickým posouzení těchto látek není mnoho, z těchto důvodů je možno pokládat práci za velmi aktuální. Studentka velmi pečlivě a komplexně zpracovala teoretickou část práce, tj. zabývala se nejen dostupnými informacemi o ekotoxikologických dopadech zmíněných látek na vodní biotu, ale i environmentálními hladinami sladidel. O preciznosti ve snaze získat co největší přehled o těchto látkách svědčí i velké množství použitých literárních zdrojů (105). Pečlivost a systematičnost byla prokázána rovněž při vlastní experimentální práci, a to nejenom při zpracování vzorků pro analýzu a následné optimalizaci metody pro stanovení cílových analytů, ale i při přípravě a provedení vybraných ekotoxikologických testů. Veškeré výsledky ekotoxikologických testů a provedených analýz jsou přehledně zpracovány, diskutovány a rovněž konfrontovány s poznatky jiných autorů. Práci studentky Bc. Veroniky Kerberové hodnotím velmi kladně nejen po stránce zpracování do konečné podoby diplomové práce, ale i s ohledem na přístup, který studentka po celou dobu zpracování své práce prokazovala. Celkově hodnotím práci stupněm A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mravcová, Ludmila

Diplomová práce je členěna do klasických částí. Zabývá se zajímavým aktuálním tématem výskytu umělých sladidel v odpadních vodách a jejich ekotoxicity. Teoretická část je velmi rozsáhlá a jsou zde důkladně charakterizována jednotlivá umělá sladidla a jejich osud v životním prostředí, dále používané ekotoxikologické testy a analytické metody potřebné pro jejich stanovení ve vzorcích vody. Oceňuji použití 107 literárních odkazů všech typů. V experimentální části jsou uvedeny veškeré použité chemikálií, laboratorní zařízení a metody a postupy experimentů. Rozsáhle se studentka věnuje popisu optimalizace metod kapalinové chromatografie, hmotnostní spektrometrie a extrakce tuhou fází, která byla velkou částí její práce. Samotné výsledky analytické i ekotoxikologické části jsou shrnuty do tabulek a grafů, jsou patřičně komentovány a diskutovány s dostupnou literaturou. K textu mám několik poznámek: obr. 5, 6, 7 - chybí jednotky molekulové hmotnosti, stejně jako v tabulce 1. obr. 9 – co je primární přítok? str. 28 – nejsou metody UPLC a UHPLC to stejné? str. 65, 96 - při odkazu na nějakou studii nebo článek je potřeba uvádět odkaz. Předložená diplomová práce je velmi kvalitní, rozsáhlá, zabývající se tématem, které nebylo na naší fakultě ještě řešeno. Oceňuji též spojení analytické a ekotoxikologické části. Práci hodnotím výborně a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 99949