RUCKÁ, M. Polyhydroxyalkanoáty a jejich role ve struktuře bakteriálního biofilmu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Obruča, Stanislav

Studentka Bc. Markéta Rucká se ve své práci věnovala studiu roli polyhydroxyalkanoátů ve struktuře bakteriálního biofilmu. K této náročné problematice přistupovala aktivně a kreativně. Prokázala schopnost týmové i samostatné práce, byla schopna se rychle ponořit do problematiky a sama rozvíjet přidělené téma. Během experimentální práce si osvojila řadu laboratorních postupů a metod, kromě rutinně používaných metod jako jsou například stanovení obsahu PHB pomocí plynové chromatografie a stanovení viability pomocí průtokové cytometrie to byly především kultivační techniky pro přípravu biofilmu, které studentka sama zaváděla a optimalizovala. Při vypracování textové části prokázala studentka svou schopnost práce s odbornou literaturou, formulace myšlenek, diskuze a závěrů. Velice potěšující byla její slohová, gramatická ale i odborná zručnost – práce vyžadovala minimum oprav, připomínek a korekcí. Výsledky získané v rámci práce jsou velice zajímavé a originální a jistě budou presentovány na mezinárodních konferencích případně i v odborném tisku. Proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Samek,, Ota

Předložená práce se zabývá experimentálně náročnou a velmi aktuální oblastí směřující k mikrobiologickým a biotechnologickým aplikacím. Cílem experimentálního snažení je studium polyhydroxyalkanoatů (PHA) a jejich rolí a vlivu na tvorbu a strukturu biofilmu. Zkoumány byly planktonické a biofilm tvořící buňky. Jako vhodní kandidáti byly vybrány bakteriální kmeny Burkholderia cepacia a Burkholderia sacchari. Diplomantka samostatně a velmi pozorně nastudoval aktuální literaturu. Precizně zvládla teoretickou část a i experimentální část. Jako velmi zdařilou hodnotím kapitolku věnovanou popisu biofilmu. V práci jsou rutinně použity různé techniky - např. plynová chromatografie, průtoková citometrie, Ramanova spektroskopie a elektronová mikroskopie. Což svědčí o schopnosti diplomantky využívat dostupné experimentální techniky, které mohou pomoci ke splnění daných cílů a objasnění reakce a dynamiky zkoumaných buněk. V neposlední řadě kladně hodnotím použití "klasické" Christensenovi metody za účelem průkazu tvorby biofilmu. Proto získané experimentální výsledky v této oblasti je třeba brát jako výrazný tvůrčí příspěvek k dalšímu pokroku objasnění role biofilmu, který je vnímán jako "pevnost" kde spolu žijí privilegované buňky. Kladně hodnotím výsledky získané při studiu vlivu různých stresových faktorů - např. i prostředku Savo. Velkým přínosem jsou výsledky plynové chromatografie, elektronové mikroskopie a Ramanovy spektroskopie, které prokázaly vyšší obsah polyhydroxybutyrátu v buňkách planktonických. Tyto výsledky by si určitě zasoužily publikaci v mezinárodním vědeckém časopise. Je zřejmé, že při řešení tématu diplomantka získala potřebné teoretické a experimentální znalosti k dalšímu rozvoji tohoto náročného výzkumu. Z prezentace získaných výsledků je vidět, že studentka je schopná samostatně řešit experimentální a teoretické problémy. Diplomantka se svého úkolu zhostila se ctí a na výborné úrovní, a proto tuto práci hodnotím klasifikačním stupněm A-výborně Otázka: Proč myslíte že Savo způsobilo nízkou úmrtnost buněk? Očekával bych pravý opak…..

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 97817