HULJAK, P. Životnost polyetylénových pásků ze síťoviny pro svinovací lisy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Bálková, Radka

Pan Pavel Huljak na své diplomové práci začal pracovat s velkým předstihem, samostatně a hned od začátku s velkým nasazením. Důležitou část experimentální práce provedl na Polymer Institutu Brno. Na výbornou zvládl zpracování velkého množství dat z testování životnosti polyetylénových pásků statistickou metodou dle Weibulla. K dokonalosti práce chybí snad jen hlubší komentář výsledků s ohledem na změny v morfologii pásků. Práce však do velké míry přispěla k pochopení předčasného porušování síťovin pro balení slámy. Diplomová práce obsahuje všechny předepsané části, a protože její cíle byly splněny, doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Poláček, Petr

Diplomová práce se zabývala stanovením mechanických vlastností jednosměrně dloužených PE pásků, které se používají pro výrobu síťovin určených např. pro balení sena apod. Zároveň se sledoval vliv zrychleného stárnutí vystavením materiálu zvýšeným teplotám, UV záření a mechanickému zatížení. Poměrně rozsáhlá teoretická část předkládá informace ohledně polyetylénu včetně jeho zpracování. Následují kapitoly týkající se degradace polymerů a metod charakterizace použitých následně v samotné experimentální práci. Celá tato část je přehledně rozčleněna. Testovány byly celkem tři typy síťovin. Navíc se zde rozlišovalo, zda se jedná o pásky, útkové pásky nebo snopce, ze kterých je potom utkána síťovina. Zjištěné mechanické vlastnosti byly vhodně okomentovány a dány do souvislosti s vnitřní strukturou a s daty z kalorimetrických měřeních. Všechna data z jednotlivých měření jsou zpracována poměrně přehledně. Zde následuje jen několik poznámek/připomínek. V Tab. 1 (str. 10) je molekulová hmotnost MW uvedena ve sloupci hustot. V grafu na Obr. 39 (str. 58) je y-osa bez číselných popisků. V seznamu použitých symbolů a zkratek (str. 82) je u zkratky TD („transverse direction“) uveden stejný popis jako u MD („machine direction“). Překlepy na str. 43, 78 (odkaz 40). Téma práce bylo zajímavé z hlediska konkrétní aplikace materiálu a její cíl byl podle všeho splněn včetně dalších požadavků na diplomovou práci a tímto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 96638