GAVROŇOVÁ, I. Příprava a charakterizace vysoce plněných kompozitních systémů pro stomatologické aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Poláček, Petr

Studentka Ivana Gavroňová v literární rešerši popsala dobře jednotlivé části vztahující se k tématu diplomové práce. Taktéž zpracování výsledků je na dobré úrovni. Příprava vzorků a jejich expozice vůči vnějším podmínkám byly časově náročné vzhledem k množství vzorků a charakteru materiálu. V některých případech bylo složitější vysvětlit výsledky, což je částečně důsledkem relativně komplikovaného materiálového systému složeného z více typů pryskyřic a plniv. Přesto jsou závěry dobře komentovány. Stanovené cíle byly splněny a předloženou práci tak doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace C
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Bystřický, Zdeněk

Předložená diplomová se zabývá studiem částicových kompozitních materiálů pro dentální aplikace. Díky použití vakuového planetového mísiče mohly být připraveny a dále charakterizovány homogenní, vysoce plněné kompozitní pasty, které bývají využívány jako výplňové nebo dostavbové materiály v oblasti záchovné stomatologie. Teoretická část práce shrnuje poznatky o částicových kompozitech využívaných ve stomatologii z hlediska jejich složení, způsobu vytvrzení, přípravy a možností aplikace. Z hlediska typografie a členění neshledávám v práci zásadní chyby. Výhrady však mám s formulováním některých částí textu. Mnohá tvrzení jsou špatně, neúplně nebo neobratně přeložena z citovaných zdrojů (např. na str. 27 špatné označení pojmů packable a flowable). Uvedené nedostatky souvisí v některých případech s nevhodnou volbou literárních zdrojů, ze kterých byla převzata nepravdivá tvrzení (např. zdroj č. 23). Z hlediska práce s literaturou mám dále výtku ke kapitole 2.3, kdy celá kapitola čítající celkem pět stran je přepisem jediného literárního zdroje. Po obsahové stránce postrádám podrobnější charakterizaci částicových plniv (nejčastěji využívaná plniva, vlastnosti, způsob přípravy, výhody vs. nevýhody...). Zpracování výsledků odpovídá zadání, stanovené cíle práce byly splněny. Výsledky jednotlivých experimentů jsou zpracovány pečlivě a přehledně a poskytují tak reálný základ pro optimalizaci složení a technologie přípravy částicového dentálního kompozitu vzhledem k zásadním požadavkům klinické praxe. Vzhledem nedostatkům v rámci obsahu teoretické části navrhuji hodnocení stupněm C a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace D
Úroveň jazykového zpracování C
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 97049