MYSLIVCOVÁ, P. Analýza nízkomolekulárních proteinů metodou SDS-PAGE v ječmeni během sladování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulíková, Renata

Úkolem diplomatky Bc. P. Myslivcové bylo analyzovat nízkomolekulární proteiny metodou SDS-PAGE v ječmeni během sladování. V průběhu řešení experimentální části optimalizovala metodu SDS-PAGE a touto metodou analyzovla vzorky jemenů a sladů. Pracovala samostatně a velmi dobře se oreintovala v analytické laboratoři. Při experimentální práci a zpracování výsledků plně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které doplnila studiem doporučené literatury. Jako vedoucí diplomové práce hodnotím laboratorní činnost i dosažené výsledky studentky Bc. P. Myslivcové známkou A

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Svoboda, Zdeněk

Předložená diplomová práce je zaměřená na zajímavou problematiku sledování nízkomolekulárních proteinů v ječmeni během sladování. Diplomová práce v rozsahu 66 stran včetně příloh je napsána přehledně s pečlivou úpravou. Členění práce je klasické na úvod, teoretickou část, experimentální část, výsledky a diskuze a závěr. Teoretická část podrobně shrnuje nejvýznamnější současné poznatky o studované problematice v sovislosti s přepěňováním finálníhho výrobku - piva a je doplněna názornými obrázky a řadou literárních údajů. Cíl práce je formulován logicky a navazuje na vytčené směry studia z teoretické části. Experimentální část obsahuje podrobné postupy zpracování jednotlivých analyzovaných vzorků a podmínky provedení analytických technik. Výsledky jsou zpracovány přehledně v tabulkách a grafech a podrobně popsány a komentovány v kapitole Výsledky a diskuse. Elektroforeogramy vhodně dokumentují experimentální část. Jednotlivé experimenty na sebe logicky navazují, získané výsledky jsou vhodně interpretovány i diskutovány. Závěry diplomové práce jsou formulovány velmi jasně a přehledně a odpovídají experimentálním poznatkům. Práce obsahuje celkem 71 citací, převážná část představuje původní práce v zahraničních časopisech. Formální stránka práce je na vynikající úrovni, grafické zpracování je provedeno vkusně a přehledně. Rovněž stylistická úroveň je velmi dobrá. K práci mám několik dotazů: 1) Jaký význam mají nízkomolekulární proteiny ječmene v technologii výroby piva? 2) Z jakého důvodu byl při metodě SDS-PAGE použit zaostřovací gel?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 99842