TUČKOVÁ, M. Staro - nové městské lázně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Boháč, Ivo

Při vlastní práci se naplno projevila schopnost autorky komunikovat s jinými odborníky při hledání výsledného řešení daného tématu. Prezentovala tím zároveň pochopení správné pozice architekta jako nositele koncepční myšlenky na jedné straně , zároveň ovšem jako člena širokého kolektivu na straně druhé. Projevila se rovněž odvaha používat výrazné architektonické formy a uchopit řešené téma osobitým a svérázným způsobem. V koncepčním pojetí se ukazuje správná míra odvahy konfrontovat dané prostředí funkcionalistické památky s prvky vlastního tvůrčího vyjádření. Závěrem konstatuji, že práce splňuje všechny požadavky kladené na bakalářský projekt. Otázky a náměty: 1. jak je zamýšlen odvod srážkových vod ze střech herního pavilonu? Jak je případně ošetřen povrch terénu proti působení dlouhodobě volně odkapávající vody ze střech ? 2. co se stane s objektem původní strojovny na střeše zimních lázní ?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A profesionální, samostatný, tvůrčí
Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Pospíšil, Zdeněk

Z mého pohledu nelze než konstatovat, že autorka jednoznačně prokázala svoji schopnost dané téma obnovy památkového objektu uchopit s vědomím potřeby zachování historických hodnot, ale zároveň jasně tvůrčím způsobem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A a) areál Zbrojovky - autorka představuje další z možných a zdařilých variací na téma ideového konceptu revitalizace území bývalé Zbrojovky. Také v tomto případě je patrna snaha o zachování určitého genia loci připomínkou industriální éry. Navrhovaným základním schematem území plně a logicky začleňuje území do kontextu struktury města. b) areál lázní – vlastní řešený areál lázní citlivě dotváří s ohledem na nové funkce. Na druhé straně – podobně jako většina ostatních – razantně řeší největší dopravní problém v zájmovém území lázní – stísněný a nedostatečný prostor ulice Šámalova – sanací stávajícího objektu pneuservisu. Je ale třeba konstatovat, že v ideové rovině je tato úvaha zcela na místě.
Provozní řešení A s ohledem na realitu dnešního vstupu do objektu zimních lázní volila autorka zásadní řešení – nový hlavní vstup a na něj navazující hlavní vnitřní komunikační jádro. Zákresem do vizualizace prokazuje, že tento zásah nemusí nezbytně negativně poznamenat funkcionalistický výraz objektu. Jednotlivé provozní celky wellness centra se jeví jako promyšlené a funkční. Co je ovšem patrné, v důsledku vložení nového provozu se v určité části objektu vytratila původní myšlenka osové symetrie vnitřních prostor.
Technicko konstrukční řešení A po této stránce je předložený elaborát dostatečně propracovaný a promyšlený. Je patrné, že koncept byl průběžně konzultován s příslušnými specialisty. Také zde se pracuje s jediným možným způsobem zateplení – a to vnitřním.
Architektonické řešení A autorka svým přístupem k obnově objektu prokazuje uvědomělý vztah k historickým hodnotám. Ve svém konceptu nechává naplno vyznít vše, co je u tohoto funkcionalistického domu cenné. Také jednoduché a čisté formy novotvaru uvnitř areálu lázní podtrhují funkcionalistické formy hlavního objektu.
Formální úroveň A vysoce oceňuji způsob zpracování a prezentace projektu. Práce velmi bohatou a výpravnou formou představuje všechny aspekty architektonické studie – od úvodních analýz, přes koncept až k finální adjustaci.
Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 102869