BIS, J. Řízení převíječky sádrokartonářské pásky (DWT) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Pásek, Jan

S diplomantem panem Janem Bisem byla příjemná spolupráce. Zadavatelem tématu jeho diplomové práce je firma Phatec s.r.o., u níž si sám zadání obstaral. Náročnost zadání je na diplomovou práci přiměřené. Pečlivost, důslednost v řešení i v provedení textové dokumentace svědčí o tom, že si student laťku náročnosti sám zvyšoval, což hodnotím pozitivně. Od začátku bylo zřejmé, že již má zkušenosti s programováním PLC Simatic a průmyslových komunikačních sítí. Častým jevem u studentů s vazbou na nějakou průmyslovou firmu je podceňování konzultací s vedoucím. U pana Bise tomu bylo naopak. Dostavoval se na pravidelné konzultace, které byly účelné, věcné a přispívaly k efektivitě jeho práce. Také byly důkazem samostatnosti řešení a iniciativnosti ve vymýšlení funkcí rozšiřujících zadání v průběhu řešení. Spíše než s problémy, přicházel ke konzultacím s novými nápady a náměty, které získával při studiu literatury a praktickém laborování s programovými nástroji, které používal. Při své práci nenarazil na problémy, které by ho nutily k nějakému alternativnímu řešení. Běžné potíže zvládal. Jsem přesvědčen, že zadání diplomové práce splnil v plném rozsahu. Doporučuji k obhajobě s počtem 90 bodů, tedy A.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Jirgl, Miroslav

Diplomant, pan Bis, se ve své práci zabývá návrhem a implementací řídicího systému pro reálné průmyslové zařízení. Zadání práce hodnotím jako odpovídající schopnostem a požadavkům na systémového inženýra. Práce je sepsána v logickém sledu srozumitelnou a čtivou formou a s minimem překlepů. Rozvržení kapitol je rovnoměrné a většinu z nich lze považovat za vlastní dílo diplomanta. Drobnou připomínku mám jen ke kapitole 1.2, kde hned pod nadpisem je umístěn obrázek. Po technické stránce je práce, dle mého názoru, na velmi dobré úrovni. Je zde docela podrobně popsána technologie, na kterou má být řídicí systém aplikován, nechybí popis vybraných komponent a jejich konfigurace, popis algoritmů pro řídicí systém a pro HMI a také popis problémů spojených s uváděním do provozu a jejich řešení. Popis algoritmů je vždy doplněn o přehledné vývojové či stavové diagramy a podrobným komentářem. Některé části by zasluhovaly doplnit obrázkem či rovnicí, namísto pouhého textového popisu, viz např. popis standardizace na str.34 nebo popis lomené přímky v kapitole 4.7.6. Stejně tak v práci postrádám schéma silového zapojení, o kterém se píše v kapitole 2.1 a nějakou ukázku z testování komunikace PLC s frekvenčními měniči v kapitole 3.5. Pan Bis svou prací prokázal, že se v dané problematice velmi dobře orientuje, splnil všechny body zadání a svou prací prokázal dobré inženýrské dovednosti. Navrhuji hodnocení známkou A.

Navrhovaná známka
A
Body
93

eVSKP id 102667