ZAVŘELOVÁ, J. Y Soft Campus - poloopuštěný areál Střelnice v Brně-Pisárkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kratochvíl, Jan

Urbanistický návrh není zcela v souladu se soudobými trendy kompaktního města s promísenými funkcemi a krátkými vazbami. Segregování urbanistické struktury na tři samostatné části vnímám jako slabinu návrhu. Stejně jako zbytečnou kompresi v místě přirozeného centra území, které by mělo nabízet adekvátní rozptylovou plochu před objekty celoměstského významu. V návrhu postrádám kvalitní městský veřejný prostor. Objekt sídla firmy je odvážně navržen jako shluk menších hmot vymezujících vnitřní atria. Parkování a výrobní provozy jsou vtipně dislokovány k přístupové komunikaci a chrání tak budovu před hlukovou zátěží z Pisárecké ulice. Měřítko budovy ve spolupráci s použitými materiály je přívětivé k zaměstnancům i přírodnímu duchu místa. Použití Kahnova vynálezu propojených krychlí v rozích je v případě administrativní budovy neočekávané a zajímavé. Vyžaduje však čas na pochopení a sžití se s celkovou strukturou. Na několika místech vedou hlavní komunikační trasy skrz open-space pracoviště, což degraduje kvalitu pracovního prostředí. Odborník na feng shui by z navržených dispozic pravděpodobně omdlel. Oceňuji však odvahu a úsilí udržet prvotní koncept a vypořádat se s náročným stavebním programem nekonvenční formou. Bakalářská práce dosahuje vysoké grafické úrovně. Studentka prezentuje svůj návrh neotřelými výrazovými nástroji a celkově práce působí profesionálním dojmem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Studentka pracovala na bakalářské práci svědomitě a zodpovědně. Vykazuje již značnou míru samostatnosti a kreativního talentu. V průběhu konzultací byla patrná buldočí umanutost.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Dundáček, Josef

Studentka vytvořila zajímavý urbanistický koncept. Je možná škoda, že si za řešený objekt nevybrala exponovaný objekt v severní části pozemku při Pisárecké ulici. Rozptýlená struktura jednotlivých objektů řešené části je nevhodně zvolená, je řešena bez centralizovaných společných prostor s nečitelnými komunikacemi přes prostory kanceláří. Forma dřevostavby pozitivně oživuje návrh, přiznaná struktura na fasádě tvoří příjemný prvek v rámci stávající zeleně v území a jeho okolí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A - urbanismus je řešen rozptýlenou zástavbou kolem páteřní komunikace v jižní části území a kompaktnější formou zástavby v podobě multifukčního objektu a studentského bydlení v části severní. Je tím docíleno poměrně dobře organizovaného funkčního celku malé čtvrtě města.
Provozní řešení E - provozní rozdělení, co se týče funkční náplně, je jasné a čitelné z koncepce budovy - spojením administrativních objektů v rozích není naplněna čitelná orientace. V budově nejsou jasné koridory, průchody jsou řešeny přes kanceláře pracovníků, průchod z jednoho konce budovy na druhý i na jednom patře je značně komplikovaný.
Technicko konstrukční řešení A - konstrukce administrativních budov je popsána jako dřevostavba, část výroby s garážemi popsána není. - konstrukční systém dřevostavby se jeví v pořádku.
Architektonické řešení A - areál se skládá z několika kubických hmot, parkovacího objektu s výrobou a šesti víceméně nárožím spojenými administrativními „buňkami“ reagujícími tvarem střechy na svah, ve kterém jsou osazeny - vzniklá atria mezi jednotlivými hmotami se jeví jako ne úplně dostatečné pro přísun denního osvětlení do kancelářských prostor. - pultové střechy nižších objektů reagující na svah tvoří nevyužívaný prostor a tvoří bariéru výhledu objektů vyšších - fasády svojí strukturou a materiálem pozitivně odráží princip dřevostavby.
Formální úroveň A - graficky povedené zpracování celého grafického paré. - studentka jen mírně překročila minimální povinný rozsah počtu vizualizací interiéru a exteriéru.
Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 102883