OCHOTNÁ, B. KNIHOVNA plus - Multifunkční objekt s knihovnou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kristek, Jan

Barbora Ochotná se věnovala své práci s maximálním nasazením. Barbora je talentovaná studentka, která byla schopná dodat komplexní práci po všech stránkách. Barbora netvoří s lehkostí, ale s velkým citem. Barbora se zásadně nevyhýbá složitosti ani bolestnosti tvůrčího procesu. Na druhou stranu občas i „svévolný“ experiment, náhoda nebo chyba, může přinést důležité poznatky. Pokud se Barbora naučí akceptovat „chybu“ a v některých momentech se v tvorbě vzdá kontroly a naprosté zodpovědnosti, bude jistě skvělou architektkou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 100 Studentka věnovala práci odpovídající úsilí i čas.
Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Foretník, Jan

Předložená práce je řešena v souladu se zadáním. Přes výše uvedené výhrady práce splňuje požadavky na bakalářskou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B 17 Zvolené řešení je citlivé k řešenému vnitrobloku. Zvolený nástup do objektu knihovny koresponduje se zvoleným konceptem, neřešeny však zůstávají slepé štíty současných proluk, a to jak na Pekařské, tak na Sladové.
Provozní řešení A 18 Provozní řešení je funkční a bezkolizní. Otázkou je vhodnost umístění samostatných pronajímatelných kancelářských prostor v objektu při Sladové, který má minimální půdorysné rozměry.
Architektonické řešení B 16 Autorce se podle mého názoru bohudík nepodařilo navodit inzerovanou „tíseň plynoucí z vědomí nevyhnutelné nevědomosti“. Výsledný difuzním světlem prosvětlený kontinuální prostor je povedeným ztvárněním motivu nekonečné knihovny, nenavozuje však uvedené pocity. Neshledávám však jediný důvod, proč by uživatel knihovny měl tyto pocity zažívat. Diskutabilní je „vitrína“ areálu knihovny směrem do Pekařské, která má sloužit jako relaxační zóna. Z jedné strany je navíc vymezena vjezdem do garáží. Pouze schematicky je představeno architektonické řešení objektu při ulici Sladové. U řešení zahradních úprav terasy neshledávám souvislost s funkcí knihovny a zvoleným konceptem.
Technicko konstrukční řešení C 15 Technické řešení je zvoleno adekvátně. Předložený detail však vyvolává řadu otázek, viz část otázky.
Formální úroveň B 17 Předložená dokumentace je úplná a na velmi dobré grafické úrovni. Přehlednost snižují chyby v zakreslování schodišť (řezové čáry při zakreslování v půdorysech, řezy točitými schodišti), zakreslování konstrukcí v pohledech do nižších pater a nesoulad ve výškových kótách mezi půdorysy a řezem DD.
Navrhovaná známka
B
Body
83

Otázky

eVSKP id 102886