FORMÁNEK, J. Y Soft Campus - poloopuštěný areál Střelnice v Brně-Pisárkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kratochvíl, Jan

Urbanistickému řešení dominuje prognóza růstu firmy. Centrální část území je navržena vhodně a je stabilizovaná. Provoz v území by mohl být na některých místech přímočařejší. Provoznímu řešení firmy dominuje rozlehlý kancelářský open-space. Oceňuji odvahu navrhnout takto velkorysý prostor. Velmi přínosná je střešní terasa. Celkově je z návrhu cítit velká empatie a promyšlenost vnitřního uživatelského prostředí, kterému předcházela důkladná analýza potřeb zadavatele. Vnější architektonický výraz budovy je pro mne problematický. Osobně bych ocenil vzhledem k okolnímu krajinnému kontextu vstřícnější a pestřejší materiálové řešení. Více poezie.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Student pracoval na bakalářské práci soustavně a svědomitě. Vést studenta Jakuba Formánka byla pro vedoucího práce radost.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Dundáček, Josef

Student splnil náplň dle zadání stavebníka. I přes připomínky vytvořil poměrně zajímavou a působivou budovu s moderními prvky fasády a soudobým technickým řešením a soudobým uchopením provozu kanceláří.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B - urbanistický návrh komplexně řeší nově vzniklou malou městskou část. - rozložení hmot/budov komerce s bydlením tvoří bariéru možným výhledům z hlavní nízké hmoty předmětné budovy. - vizualizace nároží nekoresponduje rozsahem chodníků se situačním plánem
Provozní řešení B - dobře čitelné rozdělení funkcí dle jednotlivých podlaží - vstup do objektu je utopen pod objektem, na první pohled špatně čitelný - vstupní foyer je malé, na velikost daného objektu tvoří nijak velkorysý prostor. Vizualizace foyer je zřejmě lživá, když dané okno ústí nad vjezdem do podzemních garáží. - otevřená velkoprostorová kancelář 2.NP může být prostor, kde se člověk snadno ztratí. Orientace pomocí různě barevných kontejnerů v tomto směru poměrně efektivní řešení. I přesto bych očekával širší koridory průchodů. - vstup cyklistů se zdá být nedořešený. - zvláštní je směřování jednoho z únikových východů do atria.
Technicko konstrukční řešení A - konstrukční řešení v pořádku, jen je otázkou, zdali v 1.NP vypadla střední řada sloupů pod objektem (osa „L“ a „6“)
Architektonické řešení A - hmotově relativně jednoduchý a na provoz dobře navazující objekt - ihned na první pohled se jedná o moderní technicistní objekt s prvky fasády inklinujícími strukruře IT komponent s netradiční tmavou fasádou.
Formální úroveň A - průvodní zpráva má nevhodně zvolenou velikost písma - poměrně graficky povedené zobrazení situačních plánů, propracované půdorysů řezů a pohledů - student jen mírně překročil povinný rozsah počtu vizualizací interiéru a exteriéru. Nicméně ty jsou přesvědčující.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 102874