VÍTKOVÁ, K. Vlakem do Dvora - Přestupní terminál ve Dvoře Králové nad Labem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Kateřina Vítková ve své bakalářské práci prolíná téma dopravního terminálu se soudobou aktualizací nadčasového motivu antického sloupořadí – stoi, které je ve svém středověkém přepisu nepřímo přítomné i ve stávajícím podloubí hlavního historického náměstí Dvora Králové. Pravidelná rytmizace uzavírá bariéru kolejiště a přechází v uliční frontu navazující páteřní komunikace II. třídy. Harmonická přísnost rastru, propsaná do charakteristického neorenesančního konceptu vzrostlé zeleně, je zde nápaditým způsobem měkčena vlastním pohybem osob i autobusů, které do očekávaných periodických průhledů vnášejí moment náhody a překvapení. Otevřenost celého řešení k přilehlým nestabilizovaným plochám, umožňuje celý koncept etapovitě rozvíjet bez ohledu na budoucí využití.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Kristek, Jan

Projekt je založen na působivých abstrakcích zalomeného křídla terminálu a rastru stromů definujících příjezdový a nástupní prostor. Na této úrovni projekt funguje velmi dobře. Celková figura se zdá být v zásadě funkční i z hlediska provozů a dopravy. V tomto ohledu mám však dvě poznámky. První poznámku mám k nástupním místům autobusů. Ty jsou oddělena od krytého prostoru odjezdovou komunikací, což znamená, že za deště bude snížen komfort cestujících. V případě dvou přistoupivších bude odbavení rychlé, ale v případě fronty třiceti moknoucích lidí to jistě nebude příjemný zážitek. Druhá poznámka se týká průjezdu autobusů rastrem stromů s lavičkami. Nejsem si zcela jist zda je toto bezpečným řešením a to i za předpokladu, že se bude jednat o stromy s dostatečnou výškou koruny. Není to otázka myšlenky jako takové, ale především dobře zvoleného měřítka rozestupů a velikosti stromů. V tento moment nabízené řešení zdá se více podřizuje vizuálnímu efektu než čemukoliv jinému. Abstrakce funguje i na úrovni chodce – bílá deska s promyšleným detailem napojení sloupu, zavěšená kulová světla, atd. Při bližším prozkoumání ale návrh oslabují některé jiné detaily, jako jsou např. polyethylenové svody dešťové vody na sloupech.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Zvolená koncepce adekvátně řeší navazující městské souvislosti.
Provozní řešení B Připomínky k provoznímu řešení viz. celkové hodnocení.
Technicko konstrukční řešení A Technické řešení odpovídá záměru autora.
Architektonické řešení A Dospělé architektonické řešení i po stránce detailu.
Formální úroveň A Formální úroveň odpovídá požadavkům na bakalářskou práci.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 102929