JETELINA, M. Staro - nové městské lázně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Hrabec, Josef

Ujal se řešení bakalářské práce racionálním, téměř profesionálním a současně tvůrčím způsobem, kterému předcházela podrobná analýza problému. Jeho návrh jasně určuje vztah památky a její funkční přístavby v podobě nového bazénu. Zajímavou a novou částí funkční náplně je její napojení na akademické prostředí (Fakulta tělesné výchovy). Za zdařilé a příjemné považuji také řešení nejbližšího okolí lázní, zejména návrh nového bulváru na místě ulice Šámalova a jeho propojení s provozem letních lázní. Student prokázal celkovou vyzrálost, velké pracovní nasazení, zodpovědnost a schopnost řešit daný úkol v daném čase. Práce splňuje požadavky zadání jak rozsahem, tak i hloubkou propracování, na velmi dobré grafické úrovni. A/98

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Šindlar, Jiljí

Bakalářská práce svědčí o podrobném seznámení se se stavbou a její specifikou, pochopení základních problémů, ukazuje schopnost studenta tyto problémy na potřebné úrovni řešit tvůrčím způsobem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Je kultivované, reaguje na stávající stav v této lokalitě, vychází z jejích reálných možností a potřeb, což je patrné z pečlivě zpracované analýzy. Zachovává význačné a hodnotné části stávající zástavby a prostřednictvím výrazného městotvorného prvku – bulváru na místě Šámalovy ulice (dnes spíše uličky) vytváří pro danou kulturní památku důstojný pohledový rámec.
Provozní řešení A Přehledné, nekomplikované, bez problematických uzlů a křížení provozů, navržené s ohledem na bezbariérovost i požární bezpečnost. Postrádám zde zmínku o možnosti parkování návštěvníků.
Technicko konstrukční řešení A Student se problematikou vnitřního prostředí v této dnes již dožívající stavbě zabýval a navrhl možné, racionální a vtipné řešení. Nová přístavba – z technické zprávy ani z řezu není zřejmé, jaká bude nosná konstrukce zastřešení bazénové haly.
Formální úroveň A Práce má velmi dobrou grafickou úroveň zpracování, splňuje požadavky zadání. K snadnější orientaci v situaci by přispěly názvy ulic.
Architektonické řešení Student se ve svém návrhu novostavby inspiroval funkcionalistickým tvaroslovím a usiloval o jeho soudobý přepis – přiznaná ocelová konstrukce, použitý materiál na fasádách. Výsledkem je kultivovaná architektura, která památku „nepřemáhá“ ani na ní „neparazituje“, je dá se říci asertivní.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 102857