LYSÁ, K. Y Soft Campus - poloopuštěný areál Střelnice v Brně-Pisárkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kratochvíl, Jan

Studentka Karolína Lysá prokázala již v minulých ateliérech odvahu experimentovat a dokázala rozvinout svůj kreativní potenciál. Urbanistický návrh kampusu vychází z tradičního městského bloku, avšak je transformován do tvaru kruhu. Je tím posílen motiv vnitřního klidného dvora s parkovou úpravou. Navržená urbanistická struktura je nepřehlédnutelná a souzní se současným ikonickým přístupem ke korporátní architektuře firemních sídel. Realizace kampusu je v podání studentky Lysé nepřehlédnutelný urbanistický a architektonický počin s řadou navazujících synergických efektů v marketingu firmy, města, architekta, stavitele atd. Lze konstatovat, že studentka „drží prst na tepu doby“. Architektonický výraz objektu je velkorysý, těží z minimalistické tradice. Použité materiály jsou citlivé k okolnímu přírodnímu kontextu. Dominantou návrhu je centrální park, budova mu vytváří ušlechtilé pozadí. Vzhledem k rozměrům objektu by bylo vhodné aplikovat naředění nebo zhuštění slunolamů, případně jiný ornamentální recept pro oživení fasád. Zvolená forma s sebou přináší komplikace v provozním uspořádání firmy a je limitující v možnostech budoucího růstu – „kruh se uzavřel…“ Délka objektu je provozně hraniční, studentka vhodně dislokuje jednotlivá oddělení do komunikační blízkosti, přesto jsou horizontální trasy v objektu sáhodlouhé. Na druhou stranu to může mít pozitivní vliv na fyzickou kondici zaměstnanců.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Studentka pracovala na bakalářské práci soustavně a odpovědně. Účastnila se aktivně povinných kritik a konzultací, v průběhu práce prokázala velké zaujetí pro zadané téma.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Hýl, Petr

Návrh směle hledá velmi signifikantní a zároveň přírodě blízkou podobu sídla úspěšné firmy. Silné výtvarné gesto organicky reagující na přírodní rámec není zcela dotaženo v detailu budovy, v parku a parteru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Návrh představuje výrazný motiv kruhu jako průnik moderních technologií a zákonů přírody a formuje nové budovy areálu do kruhového bloku s vnitřním parkem. Odděluje tak jednoznačně zastavěný areál firmy s přidruženými budovami od přilehlé rekreační a sportovní oblasti. Oceňuji barevné schéma předpokládaného pohybu lidí v areálu, který však mohl být doplněn také pohybem uživatelů přilehlé sportovní a rekreační části.
Provozní řešení A Budova je provozně členěna etážemi a do několika sekcí mezi ztužujícími jádry. Zvolená šířka budovy umožňuje situování pracovišť podél fasád a volného komunikačního prostoru s hovornami a prostorem pro neformální setkávání uprostřed dispozice. Centrum tvoří logicky vstupní hala s průchodem do parku.
Technicko konstrukční řešení B Zvolený nosný systém odpovídá charakteru budovy, pouze užití velkorozponových zastropení v expediční sekci se jeví neekonomické. Navržená stínicí technika by zřejmě umožňovala větší prosvětlení interiéru, které se někde jeví jako nedostatečné. Diskutabilní je na údržbu náročné zazelenění fasád schodišťových jader v navržené podobě. Kladem návrhu je možnost etapizace projektu a postupné výstavby jednotlivých budov kruhového bloku s hlavní firemní budovou realizovanou v první etapě.
Architektonické řešení C Autorka správně přemýšlí nad zapojením celého bloku do reliéfu terénu a krajiny, uvažuje nejen s výhledy z objektu, ale i s pohledy z okolí na objekt. Výraz navrženého domu určuje rastr dřevěného stínění na fasádě a traktování ozeleněnými schodišťovými rizality, které korespondují s přírodním rámcem lokality, ale v daném měřítku mohou působit monotónně. Na zvážení je příhodné přizpůsobení fasády náplni jednotlivých sekcí.
Formální úroveň B Práce je na vysoké grafické úrovni, kterou poněkud narušuje nejednota velikosti písma a např. absence měřítek u půdorysů. Chybí také jednoznačnější vyjádření řešené části kruhového bloku v situacích.
Navrhovaná známka
B
Body
84

Otázky

eVSKP id 102879