VORÁČOVÁ, M. Městský sál ve Znojmě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Hora, Jan

Sál je umístěn do středu dění tak, aby odevšad vykukoval. Toto vykukování podporuje i jeho architektonická forma. Objekt velmi příjemně definuje nové náměstí Svobody, které prostorově redukuje a zapojuje do dění. Čekal bych ale hlubší úvahu, čím náměstí chce být. Celkově projekt definuje několik menších městsých prostor, které můžou být velmi kvalitní, ale bohužel se o nich více nedozvíme. Michaela rozehrává působivou rozmanitou hru s prostorem „betonové krajiny“. Koncept je dotažený v celém domě, autorka nerezignovala na pouhý dekor a motiv beze zbytku využila. Jako základní pozitivum vídím v tom, že dům nemá záda, dívá se na nás všemi fasádami. I přes netradiční formu je provoz racionálně uspořádaný. Oceňuji, že se našlo místo i pro zkušebnu a malý sál, a také to, jak se tyto prostory reflektují na fasádě. Oceňuji konstrat mezi subtilitou vertikálních prvků k masivnosti těch horizontálních. Koncept je patrný na první pohled. Projekt je jednoduše, ale graficky dobře prezentovaný. Výkresy jsou detailní a přes složitost domu dobře čitelné. Jako zásadní nedostatek vidím vizualizace, které sice docela přesvědčivě demonstrují atmosféru domu, ale vůbec nezobrazují přilehlý kontext.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 95 Michaela pracovala velmi zodpovědně a v průběhu práce projevila silné koncepční myšlení. Vážím si úvah nad tvořením nových městských prostor a velmi dobře zvoleného místa pro sál. Dům se se svojí centrální polohou velmi dobře vyrovnává.
Navrhovaná známka
B
Body
89

Posudek oponenta

Ponešová, Barbora

Celkové zadání je po technické stránce velice náročné a studentka se ho zhostila se ctí. I přes výše uvedené nedostatky (zejména technického charakteru) dokládá předložená práce schopnost studentky formulovat kultivovaný architektonický názor. Rezervu vidím také ve výsledné grafické a vizuální prezentaci projektu. Práci doporučuji k obhajobě, jakožto oponent navrhuji hodnocení C75.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A 0 Studentka předkládá zajímavé urbanistické řešení, vytvářející příjemný předprostor kulturního sálu. Jeho charakter však není v dokumentaci náležitě doložen, jistě by bylo zajímavé uvažovat o možnosti konání i některých akcí právě v exteriéru.
Provozní řešení B 0 Provozní řešení sálu je dostatečně dokumentováno, otázkou je, jak změna elevace reaguje na změnu akustických požadavků pro jednotlivé typy představení. Zázemí sálu se mi jeví poddimenzované, poměr plochy sálu a zázemí bývá v poměru 1:1.
Technicko konstrukční řešení C 0 Technické řešení je u tohoto typu sálu velice náročné, studentka věnovala pozornost systému elevace, jejíž konstrukce však nereflektuje potřebu různých křivek viditelnosti pro různá představení. Stejnou pozornost by si zasloužila i úprava akustických poměrů (např. změnou podhledu) vzhledem k potřebě různých dob dozvuku pro jednotlivé typy produkce.
Architektonické řešení C 0 Samotná hmota budovy je zajímavá, konkrétní materiálovo architketonické řešení je doloženo velmi schematicky. Líbí se mi nápad s přirozeným stárnutím materiálu, čemuž bych uzpůsobila i konstrukční detaily - například téma soklu u styku celoprosklenné stěny s úrovní terénu. U tohoto typu budovy je to choulostivý detail. Celoplošná stěna je nesena skleněnými lepenými sloupy, nemyslím si, že je toto technické řešení vhodné při světlé výšce 5,35 m.
Formální úroveň D 0 Práce splňuje požadavky na rozsah bakalářské práce, výsledná formální úroveň je kultivovaná, leč poněkud "dietní" a schematická. Velká pozornost je věnována řešení variantnímu uspořádání sálu, ale o vztahu budovy k okolí se dozvídáme jen málo. Podobně je tomu u vizualizací, jejichž potenciál "prodat" projekt zůstal nevyužit.
Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 102890