VÁCLAVÍKOVÁ, L. Y Soft Campus - poloopuštěný areál Střelnice v Brně-Pisárkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kratochvíl, Jan

Urbanistický plán kampusu je geometricky přehledný, komunikačně jednoduchý a kompozičně vyvážený. Míra využití území je výborná. Funkční skladba kampusu předznamenává udržitelnou budoucnost. Návrh se velmi dobře vypořádal s terénními podmínkami území. Objekt sídla firmy je koncipován až klasicistně monumentálně. Ústřední hala dobře organizuje provoz a napomáhá orientaci v budově. Osazení do terénu se stalo příležitostí pro vytvoření auditoria, symbolického srdce firmy. Propsání vnitřních provozů na fasádu znamená zjemnění měřítka. Oceňuji snahu pracovat se zelení v atriích i na fasádě. Provozní řešení je velkorysé, připomíná veřejnou budovu typu muzea či knihovny, což může být ve střetu s ochranou firemního know-how atd. Absenci důslednějšího oddělení prostor pro zákazníky (veřejnost) a soukromých firemních zón pokládám za slabinu návrhu. Je však snadno napravitelné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Přístup studentky ke zpracování bakalářského projektu byl příkladný a zodpovědný. Studentka patřila k nejpracovitějším v ateliéru. Její píle je příslibem k úspěšnému zapojení do praxe.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Dundáček, Josef

Studentka splnila náplň dle zadání stavebníka. Objekt je velkoryse pojat s prostorným foyer, které tvoří architektonickou a dispoziční dominantu. Pro možnost budoucího rozšíření je možná škoda, že není navázáno v této ose. I přes problém s filtrováním návštěvníků tak aby se jim zabránilo ve volném pohybu po objektu, tímto návrhem studentka představuje relativně funkční objekt s odvážným pojetím zeleně na fasádách.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B - jednoduché a čitelné urbanistické řešení s páteřním komunikací pro pěší a dopravní obsluhou z podílných stran. - vhodné nastavení os na stěžejní řešené objekty, které se pravděpodobně záměrně ztrácí na hraně zelené části území
Provozní řešení B - dům je v nadzemní části rozdělen pomocí stupňovitého foyer na dvě křídla. Poměrně velkorysá osa domu se dvojicí vstupů na obou koncích má velký nedostatek ve filtrování návštěvníků a vnitřní prostor je tak zcela otevřen. - další dispoziční řešení členění křídel je jasné a čitelné. Křídla jsou doplněna atrii pro zajištění denního osvětlení pracovišť. - stupňovitým zařezáním do svahu je logicky na stejných nadzemních podlažích umístěno parkování. To je bohužel řešeno při stejné konstrukční výšce jako podlaží za cenu snížené ekonomie obestavěného prostoru.
Technicko konstrukční řešení A - konstrukční řešení v pořádku, je jasně čitelné rozdělení na dilatační celky.
Architektonické řešení B - objekt má jednoduchý hmotový základ s velkoryse pojatým prostorem foyer, který se stupňující výškou vytváří příjemné prostory a zákoutí. - fasády jsou zejména prosklené s netradičně umístěnými prvky zeleně v horizontálních květináčích. Je otázka nad vlastním čištěním fasád a servisováním zeleně. Prostor zdvojené fasády pravděpodobně žádný přístup neumožňuje.
Formální úroveň B - přehledné zpracování situace, schéma urbanistického řešení, referenčních příkladů a provozního řešení. Půdorysy jsou propracované s vazbou na okolí, postrádám grafické měřítko - studentka splnila povinný rozsah pouze jedné vizualizace interiéru a jedné exteriéru. Nicméně stavba podobného rozsahu by zasloužila vizualizací více.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 102880