HOFFOVÁ, M. Staro - nové městské lázně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Hrabec, Josef

Bakalářská práce Moniky Hoffové se snaží kreativním způsobem řešit dané téma. Výsledkem je příjemné spojení utilitární, neosobní a strohé funkcionalistické stavby s novým bazénem, jehož architektura se inspiruje přírodními materiály a prvky v jejich strukturách, barevnosti a projevech. Nabízí tak uživateli – kromě základní funkce bazénu – také řadu smyslových prožitků, na něž je obvykle moderní architektura chudobná. Návrh má svoji funkční a provozní logiku, kreativní náboj a kultivovanou estetiku. Po formální stránce jí lze stěží co vytknout, je nápaditá, úplná a na velmi dobré grafické úrovni. V rozpravě by mohla studentka pohovořit o těchto nejasnostech: - ze situace navrženého stavu ani z výkresu 1. NP není patrné řešení vstupního předprostoru lázní - konstrukční systém bazénové haly – popis jeho jednotlivých částí - podrobnější popis vybavení bazénové haly – mobiliář, vodorovné povrchy, technické doplňky apod. bakalářskou práci hodnotím známkou A/90

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Šindlar, Jiljí

Bakalářská práce je příjemným spojením racionálního památkářského pohledu a kreativního architektonického přístupu k řešení nelehké problematiky revitalizace kulturní památky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Řešení vychází z podrobné analýzy předcházející návrhu. Výsledkem je logické uspořádání jednotlivých funkcí se zvláštním zřetelem na příjemné bydlení a bezproblémové dopravní řešení pro individuální dopravu i nově navržené linky městské hromadné dopravy.
Provozní řešení A Provozní řešení k naplnění nových funkcí je navrženo s ohledem na fakt, že se jedná o kulturní památku. Provozy náročné na vnitřní klima jsou umístěny do novostavby bazénu, do prostoru stávající budovy jsou vloženy funkce vyžadující minimální stavební zásahy. Dispoziční řešení je přehledné, bezkolizní, navrženo s ohledem na bezbariérovost.
Technicko konstrukční řešení B Studentka uvádí, že nový objekt je řešen jako železobetonový skelet. To je však v rozporu s výkresy – podle nich se jedná spíše o stěnový nosný systém. Rovněž velkorozponové železobetonové vazníky nejsou v řezu patrné. Zajímavým prvkem návrhu je vizuální propojení bazénové haly s vnějším bazénem pod úrovní jeho hladiny, což by představovalo náročné konstrukční řešení.
Architektonické řešení A Návrh úprav stávající budovy usiluje o maximální zachování jeho historické i památkové autenticity. Studentka zřejmě vycházela ze stavebně-historického průzkumu, dobových fotografií a původního projektu. Novostavba naopak prokazuje její kreativitu a velkou míru empatie pro charakter prostředí a potřeby návštěvníka.
Formální úroveň Práce splňuje požadavky zadání v rozsahu i míře zpracování, lze jí v zásadě vytknout jen formální drobnosti – drobné překlepy, chybějící řezové čáry, na informace poněkud chudá situace návrhu. Grafické zpracování má velmi dobrou úroveň.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 102837