JAWORKOVÁ, M. Detekce fluoru pomocí spektrometrie laserem buzeného plazmatu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Prochazka, David

Bakalářská práce studentky Magdaleny Jaworkové na téma Detekce fluoru pomocí spektrometrie laserem buzeného plazmatu se zabývá optimalizací experimentálních parametrů metody LIBS a způsoby vyhodnocení získaných emisních spekter. V teoretické části práce je stručný popis principů metody, který svým rozsahem i obsahem splňuje požadavky bakalářské práce. Výstižně je zde vysvětlen princip vzniku spektrálních čar a molekulových pásů nutný pro pochopení celé práce. Text je doplněn odkazy na odpovídající literaturu. V praktické části práce jsou popsány rozsáhlá měření a jejich výsledky. Za vyzdvižení stojí systematičnost a pečlivost s jakou byla měření i vyhodnocení dat provedena. Získané výsledky mají reálný přínos pro praktické měření i pro další teoretický výzkum. Hodnotu celé práce poněkud snižuje její stylistické zpracování, ze kterého je patrné, že autorka nemá zkušenosti se sestavováním rozsáhlejších textů. Celkově hodnotím práci výborně / A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pořízka, Pavel

Předložená bakalářská práce se zabývá aktuálním tématem alternativních způsobů detekce prvků, tedy přesněji, detekcí halogenidů pomocí zářivých přechodů molekul CaF vytvořených v laserem buzeném plazmatu. Využití těchto přechodů umožňuje detekci i za podmínek, kdy klasické přístupy detekce metodou LIBS selhávají. Práce je vypracována ze širokého záběru experimentálních parametrů, kdy porovnává jejich vliv na výslednou citlivost LIBS sestavy. Oceňuji i využití dvoj-pulzní techniky, která pokládá solidní základy pro následnou vědeckou práci. Celkově je však práce strukturována nevhodně, nepřehledně a rozsáhlejší literární rešerše zcela chybí. Textu chybí kontinuita a pochopení některých myšlenkových i metodických postupů tak zůstává skryto. Výsledky jsou předloženy velice zběžně bez jakéhokoliv komplexnějšího srovnání a popisu trendů v naměřených datech. Souhrnem je však bakalářská práce dostačující a hodnotím ji celkově dobře, tedy za C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 101092