MORÁVIKOVÁ, P. Vlakem do Dvora - Přestupní terminál ve Dvoře Králové nad Labem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Patrícia Moráviková ve své bakalářské práci citlivě vnímá význam místa nejen pro město, ale pro celý region Podkrkonoší. S přihlédnutím k aktuálním i střednědobým rozvojovým plochám města, specifikovaných v územním plánu i strategií regionu, si uvědomuje nutnost řešit železniční napojení Dvora tak, aby v budoucnu nevytvořilo neprostupnou bariéru, se kterou se v současnosti potýká řada českých měst. Radikálně proto využívá přirozeného profilu terénu a železniční vlečku vede postupným zářezem až k mimoúrovňovému křížení v místě řešené parcely. Jednoduché vertikální členění dopravy tak elegantně řeší komplikované dopravní požadavky a minimalizuje negativní vliv uhelné železniční vlečky vč. problematického křížení vytížených páteřních komunikací. Odpadní teplo přilehlé elektrárny autorka nápaditým způsobem využívá v prostoru hlavní odbavovací haly, kterou proměňuje ve velkorysý prostor subtropického skleníku. Jednoduchá, suverénní hmota "křišťálového paláce" má potenciál stát se skutečnou ikonickou branou do města.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Kristek, Jan

Projekt představuje architektonicky propracované a v rámci dispozic i konstrukce elegantní řešení poměrně nestandardního konceptu „přestupního terminálu jako tropického skleníku“. Jako existující referenci lze uvést nádražní halu spojenou s „tropickým skleníkem“ na madridském Estación de Atocha. Pokud ponecháme stranou otázkou, zda je takto opulentní řešení se zahloubenými vlakovými zastávkami adekvátní pro město mírného klimatického pásu o velikosti Hradce Králové, jedná se o v zásadě zdařilý návrh s velkou architektonickou kvalitou dosahovanou základními dobře využitými architektonickými prostředky. Otázkou je, zda autorka domyslela dopady mimoúrovňového vedení v širším měřítku? Kde přesně by vlak zajížděl pod úroveň terénu?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Autorka neřeší širší souvislosti po technické stránce.
Provozní řešení A Provozy jsou vyřešeny bez závažných chyb a problémů.
Technicko konstrukční řešení A Technické řešení odpovídá záměru autora.
Architektonické řešení A Propracované a elegantní architektonické řešení.
Formální úroveň A Formální úroveň odpovídá požadavkům na bakalářskou práci.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 102926