PAVELKOVÁ, R. Příprava a charakterizace biomateriálů s obsahem aktivních přírodních UV filtrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená diplomová práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci materiálů s obsahem přírodních UV filůtrů včetně extrakce organických UV filtrů z přírodního materiálu. K řešení problematiky bylo nutné zvládnout neobvykle široký rozsah metod od kultivačních technik, extrakčních a izolačních postupů přes instrumentální chromatografické metody (GC, HPLC) pro stanovení metabolitů až po techniky přípravy částic, enkapsulace extraktů a charakterizace částic včetně jejich biologických účinků a bezpečnosti. Diplomantka zavedla nově i metodu stanovení ochranného faktoru UV, tento postup nebyl dosud v laboratořích FCH VUT v Brně prováděn. Je třeba ocenit mimořádný zájem diplomantky o řešené téma, tvůrčí přístup, ochotu i schopnost inovovat zavedené postupy a řešit nová témata. Rozsah provedených experimentů vysoce překračuje obvyklou míru typickou pro podobný typ závěrečných prací. Diplomatka prokázala vysokou úroveň samostatnosti, invence i značné odborné schopnosti a laboratorní dovednosti. Výsledkem je vysoce nadstandardní diplomová práce, jejíž výsledky budou prezentovány jako součást několika sdělení na mezinárodních konferencích a mají rovněž přímý výstup do praxe. Výsledky jsou kvalitním základem pro navazující práce i další potenciální aplikační výstupy. Plně doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji výslednou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Čarnecká, Martina

Téma ochrany pred UV žiarením, riešená v rámci predloženej práce, je stále veľmi aktuálna. Za obzvlášť prínosné považujem zameranie pozornosti na možnosti zvýšenia stability aktívnych látok vo finálnom produkte a efektivity ich transportu na miesto pôsobenia. Po formálnej stránke nie je práci čo vytknúť – je napísaná prehľadne, s minimom chýb a preklepov (napr. nesprávne číslovanie posledných dvoch kapitol v teoretickej časti). Pre dosiahnutie cieľov uvedených v zadaní, bolo v rámci práce prevedených množstvo experimentov, ktoré boli následne adekvátne spracované a vyhodnotené.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 99323