KÁBRTOVÁ, P. Pokročilé mikroreologické techniky ve výzkumu hydrogelů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Mravec, Filip

Bc. Petra Kábrtová zpracovala vynikající diplomovou práci složité téma mikroreologie fázově separovaných hydrogelů pomocí fluorescenční korelační spektroskopie. Zpracování experimentů, jakož i samostatnost při řešení tohoto obtížného tématu je příkladná. Poznatky z této práce budou tvořit základ pro další výzkum v této oblasti. Navrhuji hodnocení známkou výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Kvalita zpracování výsledků A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Smilek, Jiří

Předložená závěrečná práce Bc. Petry Kábrtové pojednává o využití pokročilých (především fluorescenčních) mikroreologických technik ve výzkumu hydrogelových systémů. Z formálního hlediska je práce standardně členěna. Definované zadání bylo splněno. Nutno říci, že Současný stav řešené problematiky, který „pouze“ na 3 stránkách shrnuje využití jednotlivých mikroreologických technik ve výzkumu koloidních systémů, se může jevit, jako poněkud krátký pro účely DP, ovšem zdání klame, vzhledem k tomu, že rešeršní část se částečně vyskytuje i v kapitolách, věnujících se teorii a diskuzi výsledků. Rešeršní část považuji tedy za adekvátní jak z kvantitativního, tak i kvalitativního hlediska, což svědčí o tom, že diplomantka zvládá práci s odbornou literaturou bravurně. Diskuze výsledků je poměrně kvalitně sepsaná, s logickým a smysluplným komentářem k naměřeným datům. Kvalita práce je na velmi dobré úrovni, což svědčí o tom, že diplomantka porozuměla tématice mikroreologie hydrogelů velmi dobře. K práci mám jen několik poznámek, spíše formálního charakteru: - číslování nadpisů 4. Úrovně se neuvádí - nedoporučuji uvádět zkratky v nadpisech jednotlivých kapitol - na str. 16 je chybně uvedeno, že „storage modulus“ odpovídá komplexnímu modulu - v práci se vyskytují anglické slovní spojení, které bych doporučoval přeložit do češtiny (např. str. 16 – shear thinning, str. 32 – magnitude, aj.) - str. 36 – v tabulce uvedeno, že byly přidávány 30 nm, ovšem v textu jsou zmíněny 300 nm (glycerolová řada) - v téměř všech grafických závislostech bych doporučoval volit matematický formát čísel (např. obr. 12-15) Opravdu se jedná pouze o drobné nedostatky, které výrazněji nesnižují kvalitu předložené práce. Dle mého názoru se jedná o velmi dobrou práci splňující veškeré náležitosti pro VŠKP tohoto charakteru. Nic mi tedy nebrání hodnotit práci stupněm A / výborně a doporučit ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 97055