BĚLAŠKOVÁ, M. Morfologie polyamidu 12 a polyamidu 11 vzniklá za zvýšeného tlaku v kalorimetru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Bálková, Radka

Slečna Marie Bělašková provedla experimentální práci po zaškolení na přístrojích zcela samostatně a výborně si zorganizovala časově náročná měření na tlakovém kalorimetru. Na něm měřila jako první uživatel, což s sebou neslo počáteční obtíže s vyladěním. Data ze tří testovacích metod zpracovala velmi dobře, slabší byla interpretace výsledků, především pak provázanost výsledků mezi metodami. Velmi dobře byla zvládnuta teoretická část. Práce přispěla ke studiu transformace krystalické struktury polyamidu 11 a 12 za nízkých tlaků. Protože diplomová práce obsahuje všechny předepsané části a její cíle byly splněny, doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace C
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Tocháček, Jiří

Autorka se ve své práci zabývala problematikou morfologie dvou typů polyamidu - PA11 a PA12 a jejich směsí vzniklých za tlaku 7 MPa a to jako po kontinuálním ohřevu a chlazení, tak po teplotní kondicionaci a izotermické krystalizaci. Pro sledování chování a vlastností těchto materiálů byly použity standardní metody používané v polymerním materiálovém inženýrství. Teoretická část práce zpracovávající dosud publikované literární údaje byla provedena velmi důkladně a svým rozsahem by se mohla stát i základem práce disertační. Zpracovává problematiku morfologie PA, která je svojí podstatou velmi rozsáhá vzhledem ke skutečnosti, že PA se řadí mezi první komerčně vyráběné polymery a v této oblasti již bylo publikováno velké množství prací. V experimentální části jsou provedena vytčená měření, na jejichž základě autorka vyvozuje závěry o chování připravených směsí. Oponent k přípravě vzorků, vlastnímu provedení měření ani zpracování výsledků vážnějších připomínek nemá. Chtěl by však konstatovat, že morfologie PA jakkoliv je zajímavá, by měla být vztažena také k chování směsi jako celku, tj. k mechanickým vlastnostem. Práci by proto pro doplnění závěrů slušely výsledky z alespoň jednoho typu mechanické zkoušky (tahová, rázová, dynamicko-mechanická), které by důsledky změn v morfologii podpořily. Práce je jinak dobře napsaná, přehledná, jak jazykově, tak graficky a oponent ji doporučuje k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 97045