DOSTÁLKOVÁ, A. Stanovení aromaticky aktivních látek ve vybraném typu sýra [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá studiem senzorické kvality přírodních sýrů ementálského typu. Probíhá ve spolupráce s UTB ve Zlíně, která disponuje potřebným technologickým vybavením pro výrobu modelových sýrů. Podstatou této práce bylo stanovení tzv. aromaticky aktivních látek. Tyto látky se podílejí na aroma, přispívají k chuti a významným způsobem tak ovlivňují senzorickou kvalitu sýrů. Jedná se o těkavé látky patřící do skupin alkoholů, aldehydů, ketonů, nižších mastných kyselin, esterů, laktonů, terpenů aj.; pro jejich stanovení (resp. identifikaci) byla použita mikroextrakce pevnou fází v kombinaci s plynovou chromatografií a hmotnostní detekcí (SPME-GC/MS). Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem, pracovala pečlivě a svědomitě. Prostudovala množství literárních zdrojů, odborné články a monografie v českém i anglickém jazyce. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou, samostatně si připravovala vzorky, správně vyhodnocovala získané výsledky. Samotná bakalářská práce je zpracována pečlivě, studentka zde prokázala schopnost vyjadřování a velmi dobrou úroveň písemného projevu. Naměřené výsledky představují velmi cenné východisko pro další experimenty v rámci navazující diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sýkora, Michal

Práce Andrei Dostálkové se zabýva aplikací metódy mikroextrakcí tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní spektrometrii pro stanovení aromaticky aktivních látek v sýrech ementálskeho typu a v přírodně tvrdých sýrech s vysokodohřívanou sýřeninou, respektive Moravský bochník. Teoretická část práce se dostatečně věnuje řešené problematice, chybí zde však odkaz na další analytické metody používané k analýze aromaticky aktivních látek. Taktéž chybí přehled různých vláken pro mikroextrakci tuhou fází. Experimentální část práce je dobře zpracovaná a prováděné experimenty jsou dobře popsány. Kapitola výsledky a diskuze obsahuje naměřená data, diskuze však neobsahuje porovnání s dostupnými odbornými publikacema. Závěr práce shrnuje hlavní dosažené výsledky. Seznam použité literatury je dostatečný, literatura je správně citována. Celkově práce obsahuje jen minimum nepřesností, např časté osamocené části vět, které by bylo lepší přesunout na další stranu. Celkově předložená práce splňuje všechny požadavky na diplomovou práci, proto ji doporučuji k obhajobě a hodnotím ji souhrnou známkou B, tj. velmi dobře. Otázky: 1. Jaké jiné metódy lze použit k stanovení aromaticky aktivních látek v sýrech? 2. Jaké SPME vlákno se používalo v experimentálni části? 3. Jaké jiné vlákna se používají a jaké sou jejich výhody / nevýhody?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 99493