CHLAD, R. Y Soft Campus - poloopuštěný areál Střelnice v Brně-Pisárkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kratochvíl, Jan

Urbanistický návrh je velkorysý, avšak s otázkou, jestli je vůči člověku přívětivý a jestli bychom se v takovém „městském interiéru“ cítili komfortně. Detailní návrh ústředního veřejného prostoru připomíná spíše záhony na školní zahradě. Chybí kompoziční městotvorné prvky. Z dokumentace není zřejmé, jakým způsobem je areál napojen na MHD. Hmota domu je citlivě k okolí i k uživatelům rozčleněna na menší prostorové jednotky. Nízkopodlažní rozprostřenost firmy v území je provozně hraniční. Z dokumentace nejsou zřejmé všechny provozy, mnohé jsou naznačeny schematicky. Řešení kancelářských pracovišť je stereotypně neosobní. Vnitřnímu prostředí byla věnovaná malá péče. Tuto skutečnost odrážejí řezy i vizualizace. Celkové zpracování bakalářské práce působí nedotaženým dojmem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B Studentův přístup ke zpracování bakalářské práce nebyl bezchybný a nesl se v duchu nedostatečného a pozdního plnění jednotlivých tvůrčích výkonů. I přes delší „hledací fázi“ se však podařilo zpracovat práci v požadovaném rozsahu.
Navrhovaná známka
D
Body
65

Posudek oponenta

Hýl, Petr

Poměrně jasně deklarovaný koncept hlavní budovy je v návrhu málo vysvětlen a dopracován, neznáme utváření ostatních budov a jejich vztah k budově firmy. Představené dispozice vykazují zřejmou nedotaženost.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení D Návrh umisťuje dva hlavní komplexy po stranách páteřní severojižní osy, probíhající po vrstevnici. Před východním komplexem se nachází veřejné pobytové prostranství, směrem k řece od něj sportoviště. Z návrhu není jasné, kde budou umístěny další v textu naznačené provozy ani jak má probíhat předpokládaný růst firmy.
Provozní řešení D Provoz je pojat extenzivně, jednotlivé sekce na sebe volně navazují, propojeny chodbami, s nejasným náznakem dalšího růstu firmy. Toto tradiční uspořádání zřejmě neumožní dostatečné prosvětlení všech pracovních míst v hlubokých dispozicích. Recepce ve velkorysé vstupní hale je příliš daleko od vstupu, prosvětlení haly stropem je v půdorysech špatně čitelné. Diskutabilní je situování kantýny v posledním podlaží spolu se zasedacími místnostmi. V rozsáhlé budově zásadně chybí chráněné únikové cesty.
Technicko konstrukční řešení D Zvolený železobetonový skelet postrádá ztužující jádra nebo stěny. Chybí schéma energetické koncepce.
Architektonické řešení C Zajímavý a inovativní koncept rozrůstající se drúzy objemů má jistě potenciál, který nebyl v návrhu dostatečně využit a rozpracován.
Formální úroveň C Přes sympatickou grafiku v šedé škále jsou některé výkresy špatně čitelné a obsahují nedostatky jako např. tlusté čáry kolem střešních teras. Textová část má nepoměrně velký font a chybí legendy situací.
Navrhovaná známka
D
Body
66

Otázky

eVSKP id 102875