DOMČÍKOVÁ, R. Metylovická hůrka – na pomezí vesnic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Radka Domčíková se ve své diplomové práci vrací do Metylovic, beskydské vesnice nedělitelně spjatou s její identitou. V analytické části popisuje význam obce i její hluboké integrace v tradiční krajinné osnově, zásadním způsobem narušené výstavbou rychlostní komunikaci v těsném sousedství. Autorka se tak snaží ve stávajícím krajinném fragmentu obnovit bohaté prostorové i funkční vazby s důrazem na aktuální radikální proměnu ve vnímaní širšího sousedství. Pomyslným završením je aktivace pozůstatku turistické útulny, která se ve svých radikálních proměnách i aktuální prázdnotě stala pro Domčíkovou odrazem krajiny vnější. Sekundární užití stavebně-technických fragmentů ubytovny v přilehlém okolí vrací místům jmenný význam s vědomím melancholické pomíjivosti.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Štěpán, Marek

Tuto práci je složitější rozdělovat na kategorie urbanismus, architektura, provoz, a trochu složité hodnotit. Autorka se zabývá tématem, které je jí velmi blízké a z fascinujícího a čtivého grafického vyjádření to lze vyčíst. Analytycká část práce je obsáhlá a výstižně dokumentuje stav zkoumané oblasti - Metylovické hůrky. Ve zkoumané oblasti se následně vydává nevysloveným závěrem na pole sociálního inženýrství - zabydlování kopce. A právě zde mi přijde největší úskalí celé práce - chybí jasné vyústění analytické části v poučenou syntézu - aneb vysvětlení proč se dějí její další architektonické počiny na tomto kopci a jaký je jejich potenciál pro okolí. Konkrétněji pak navrhovaná velikost a kapacita objektu. Architektonický koncept je založen na estetice montovaného betonového skeletu - jeho očištění a vkládání jednotlivých prostorových budněk do něj. Tento betonový skelet je na hraně využitelnost svým úzkým modulem a svými tepelně technickými limity. Výsledné architektonické vyznění je spíše městský dům na tomto kopci. Provozní řešení je vyhovující. Drobné zásahy v okolí označují potencionální místa. Práce je zpracována obšírně, analytická část převažuje nad návrhovou, architektonický koncept je ne zcela racionální, zpracování je svědomité, grafika skvělá.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A
Architektonické řešení C
Provozní řešení C
Technicko konstrukční řešení C
Formální úroveň A
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 100070