DOHNALOVÁ, K. PROMĚNA AREÁLU BRNĚNSKÝCH VELETRHŮ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Havliš, Karel

Prostorový koncept přičlenit části současného areálu BVV přiléhající k ulicím Hlinky, Rybářská Křížkovského je v zásadě dobře zvolen. Náměty na vytvoření prostorové bariéry mezi navrženou „městskou“ částí a výstavní částí areálu by si zasloužily srozumitelnější a efektnější presentaci po obsahové stránce i po formální stránce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování D 60 Neefektivní hospodaření s časem, chybí rozhodnost a snaha nacházet nekomplikovaná řešení, ve výsledku způsobuje časovou tíseň a z toho pramenící nedůslednost držet relativně dobře volený koncept
Navrhovaná známka
D
Body
65

Posudek oponenta

Vlček Ličková, Nina

Práce je zajímavá svým tématem a jeho aktuálností. Urbanistická a konceptuální část je dobře zvládnutá. Ve vykreslení navrhovaných budov v drobnějším měřítku se vyskytuje několik provozních chyb a formální nedostatky. Koncept práce byl naplněn, zadání bylo splněno.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Návrh se zabývá budoucností stávajícího veletržního komplexu BVV v Brně, který ztrácí na významu. Vybraná část výstaviště (vstupní předprostor a část dvou hlavních os) měla dle koncepce podléhat ideám "Smart City" a inspirovat se "Rotterdam's Strategy". Zbytek areálu měl být ponechán nynější výstavní funkci. Myšlenka prostupnosti areálu, navázání vegetací na okolní kontext a idea hospodaření s dešťovými vodami vycházející z analýz jsou pozitivními momenty.
Architektonické řešení D Snaha vytvoření hranice bez plotu nebo zdi, která by oddělovala stále fungující výstaviště od revitalizované lokality, vedla studentku k zajímavému urbanistickému detailu, kdy vytváří na hraně sousedících ploch liniový vodní prvek s nábřežím a vegetací. Využití dešťových vod pro zásobování těchto vodních ploch i nedalekého biotopu navazuje na ideu Smart City. Úprava předprostoru veletrhů spočívá v návrhu objektu podzemních garáží kruhového půdorysu s jednopodlažním objektem obklopující veřejný prostor (náměstí ?). Jedná se o uzavřenou strukturu, která nekomunikuje dostatečně s okolím, což neodpovídá úkolu, který si studentka sama stanovila - oživit vstupní předprostor. Architektonické řešení navržených budov pro studentské bydlení podléhá koncepci a naplňuje ji. Projekt by mohl být v tomto směru propracovanější.
Provozní řešení C V detailu vybrané lokality dobře vyřešena dopravní dostupnost i parkování, stejně, jako obsluha území. Jednotlivé provozy by dle návrhu neměly být v kolizi. V detailech podzemního parkování v předprostoru výstaviště nedořešen únik osob.
Technicko konstrukční řešení E Konstrukční řešení odpovídá typologii i charakteru staveb. Materiálové řešení, technické provedení, ani technologie nejsou v projektu uvedeny.
Formální úroveň C Formální úroveň celé práce se v jednotlivých částech dost liší. Analýzy, koncepce, urbanistický návrh i závěrečné zhodnocení jsou dobře zpracované. Navržené budovy, detail nábřeží, koncept hospodaření s dešťovými vodami, perspektivy zaostávají svou úrovní zpracování
Navrhovaná známka
D
Body
69

Otázky

eVSKP id 100034