ŠANDERA, L. Rozárka, Hradec Králové [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Marek, Jiří

Student Lumír Šandera patří k těm, kteří o zadaných úkolech přemýšlejí do hloubky a hledají silný koncept pro svou tvorbu. Na naši školu přišel studovat magisterský stupeň studia a svou diplomovou prací své studium velmi důstojně zakončuje. Tak jak jsem ho za dobu jeho studií poznal, jde o velmi pracovitého člověka, který má profesionální přístup k architektonické tvorbě a jeho výstupy to dokládají. Cením si na něm i schopnost naslouchat při diskusích nad řešeným zadáním a reflektovat některé výtky v další práci. Příjemná práce na velmi dobré úrovni. A 90

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Mašek, Radomír

Autor svou prací prokazuje, že svou profesi zvládne s vysokou úrovní analýzy a architektonické úrovně řešení. Úroveň prezentace je také dobrá. Drobnou slabinu má, dle mého názoru, v oblasti dopravního řešení a provozních dimenzí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Bylo vytvořeno na základě komplexní urb. analýzy a doplněno o veřejnou anketu zpracovánou městem. Bylo vytvořeno funkční schéma s netradičními vazbami (školka-restaurace, klas. školka-lesní školka, vodojem, rozhledna), které jistě povedou k diskuzi. K řešení bych měl ale drobnou výtku. Mělo by mít lépe zpracováno dopravní napojení na pěší i cyklo(bruslařskou) stezku.
Architektonické řešení A Při tomto řešení je vidět snaha o moderní hmotové kompozice s vazbou na tradiční, jednoduché tvary a přírodní materiály. Měřítko odpovídá funkci a účelu. Je věc názoru zda objekty školky a jeslí nemají mít v sobě i navenek trochu víc hravosti. Návrh jako celek působí vyváženě.
Provozní řešení C Školka mi po provozní stránce jako předimenzovaná. Zejména v části denních ploch. S trochou nadsázky bych si dovolil tvrdit, že do navrženém objemu školky by se vlezlo ještě jedno oddělení školky a jesle. S provozním schématem restaurace je to asi podobné.
Technicko konstrukční řešení A Autor používá k-ce zděné, dřevěné, ocelové i železobetonové v moderní formě. Vlastně každý objekt má jiný konstrukční systém. Myslím, že student je schopný dořešit i detaily. Dokládá to výkresem konstrukce rozhledny.
Formální úroveň A Po grafické stránce lze práci vytknout asi jen drobné a skoro nečitelné písmo na některých analytických výkresech. Ale její úroveň je i tak vysoká.
Navrhovaná známka
B
Body
89

Otázky

eVSKP id 100066