KRAJAN, V. Dostavba objektů určených pro FA a FaVU VUT Brno v areálu Údolní [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Makovský, Zdeněk

Posudek vedoucího práce Dostavba objektů určených pro FA a FaVU VUT Brno v areálu Údolní Bc. Viktor Krajan Předložená diplomová práce Dostavba objektů určených pro FA a FaVU VUT Brno v areálu Údolní, kterou vypracoval Bc. Viktor Krajan splňuje požadavky na řešení zadané problematiky. Autor pracoval variantně na konceptech a prokázal vlastní přístupy k řešené problematice. Architektura Obě nově vzniklé betonové stavby vhodně doplňují historické budovy. Uzavírají kompozici, vytváří atrium, vzniká nové propojení s parkem ve vnirobloku, který zůstal stavbami nedotčen a zároveň je zpřístupněn veřejnosti. Na rozdíl od mohotných staveb vnitrobloku je na frekventovaném nároží do křižovatky Úvoz/Údolní umístěna dvoupatrové prosklená nástavba galerie, která slouží výborný reklamní prvek na činnosti a události konajícími se na obou fakultách. Provoz Nové stavby disponují prostornými posluchárnami a ateliéry, které se do stísněných historických nemohly vejít, ani proto nebyly zamýšleny. Návrh je provozně velmi úsporný. Je zde úzká provázanost původního s novou dostavbou. Nad rámec již tak velice obsáhlého stavebního programu student počítá ještě se základní uměleckou školou. Konstrukce Objekty s pláštěm z monolitického pohledového betonu za svými zdmi ukrývají pravidelná sloupový rastr s rozumnými rozpony. Větší otázky vzbuzuje velkoplošně prosklená nárožní galerie, která spočívá na historické budově a navíc je vykonzolovaná do ulice. Diplomovou práci BC. Bc. Viktora Krajana doporučuji k obhajobě a navrhuji klasifikaci B87. V Brně dne 17. 05. 2017 Doc. Ing. arch. Zdeněk Makovský MgA. Ing. arch. Petr Šmídek, Ph.D.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 87 Předložená diplomová práce Dostavba objektů určených pro FA a FaVU VUT Brno v areálu Údolní, kterou vypracoval Bc. Viktor Krajan splňuje požadavky na řešení zadané problematiky. Autor pracoval variantně na konceptech a prokázal vlastní přístupy k řešené problematice.
Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Navrátil, Václav

Přes velkou složitost zadání a rozsah práce se autor vyrovnal s řešením velmi dobře. Z projektu je cítit pokorné řešení a nepodléhání megalomanským konceptům. V některých ohledech je upřednostňována forma před funkcí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Autor vychází ze stávající urbanistické struktury, kterou částečně pročišťuje a částečně doplňuje přístavbami. V centru vnitrobloku vzniká veřejnosti přístupný park, který je pojatý pouze jako travnatá plocha bez mobiliáře a možnosti posezení ve stínu. Akademické náměstí je opět formální a působí jako zbytkový prostor bez vazby na nově navržené přístavby.
Architektonické řešení B Architektonický koncept je jednoduchý, silný a jasně čitelný. Jako hlavní výrazový prvek je zvolen pohledový beton, který kontrastuje se stávajícími neorenesančními budovami. Celkový výraz je líbivý a místy formální.
Provozní řešení C Jednotlivé budovy jsou striktně rozděleny na funkční celky bez možnosti vnitřního propojení. Podzemní garáže nejsou propojeny s žádnou budovou a přístupné jsou pouze z exteriéru. Vnitřní prostory trpí formálním řešením fasád – to se projevuje hlavně u ateliérů a učeben, které jsou buď kompletně prosklené, nebo pouze se střešním světlíkem. Dispoziční řešení ateliérů FA v 2np není vhodné pro výuku ani pro samostatnou práci. Vnitřní prostor postrádá velkorysost a rafinovanost, hlavně galerie VUT.
Technicko konstrukční řešení C Zvolený materiál nabízí širokou škálu konstrukčního uplatnění. Zvolená kombinace stěnového a skeletového systému je ekonomická. Konstrukční detail je schematický (ve střeše chybí parotěsné vrstvy, kari síť není nosná výztuž ŽB, nesedí výškové kóty)
Formální úroveň A Celkové zpracování je na vysoké úrovni. Mohla by být vizualizace vnitřních prostor – atria.
Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 101775