ŠIMONÍK, L. Dostavba objektů určených pro FA a FaVU VUT Brno v areálu Údolní [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Makovský, Zdeněk

Posudek vedoucího práce Dostavba objektů určených pro FA a FaVU VUT Brno v areálu Údolní Bc. Luděk Šimoník Předložená diplomová práce Dostavba objektů určených pro FA a FaVU VUT Brno v areálu Údolní, kterou vypracoval Bc. Luděk Šimoník splňuje požadavky na řešení zadané problematiky. Autor pracoval variantně na konceptech a prokázal vlastní přístupy k řešené problematice. Architektura Vede těsný dialog původního s nově navrženým. Z ulice není na hlavních historických fasádách dostavba vůbec patrná. Dříve vedlejší fasády obrácené do dvora získali novou dostavbou reprezentativní charakter. Současně ponechal vnitroblok co nejvíce volný. Do zahrady jako šperk vložil solitér galerie. Student navíc pojednal také objekt ze 70. let pro potřeby vznikajícího kreativního centra VUT a také nově navrhl rozehranou hmotu kolejního ubytování. Student Šimoník navrhl důstojné místo pro svoji Alma mater, která se příblížila více centru města Brna, partnerské fakultě výtvarných umění a architektonickým zpracováním posunula na evropskou úroveň. Provoz Zatímco dříve bylo spojení obou historických budov spornou otázkou, které ani příliš nepomohl později dostavovaný prostor auly, nyní jedna kontinuální zahnutá hmota napomáhá v lepším propojení obou fakult. Dispozice historických objektů nabízela pouze dlouhé chodby s řadou kanceláří. Nově připojená část umožňuje umělcům nadechnout se ve prostorných ateliérech. Konstrukce Přehledný sloupový rastr podporuje racionální řazení ateliérů, které získávají rozptýlené osvětlení promyšlenou konstrukcí střešních světlíků. Diplomovou práci BC. I Luďka Šimoníka doporučuji k obhajobě a navrhuji klasifikaci A100. V Brně dne 17. 05. 2017 Doc. Ing. arch. Zdeněk Makovský MgA. Ing. arch. Petr Šmídek, Ph.D.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 100 Předložená diplomová práce Dostavba objektů určených pro FA a FaVU VUT Brno v areálu Údolní, kterou vypracoval Bc. Luděk Šimoník splňuje požadavky na řešení zadané problematiky. Autor pracoval variantně na konceptech a prokázal vlastní přístupy k řešené problematice.
Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Joba, Pavel

Predlozeny navrh ma zdarile rozlozeny proporce hmot a volneho prostoru. Spravne zalozil campus. To je pro dany ukol klicove. I pres ponekud schematicke reseni zastavby a dilci provozni nejasnosti se domnivam, ze je tema uchopeno spravne.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Autor se rozhodl pro vycisteni vnitroarealove zahrady a rozsireni funkcnich ploch ulicnich staveb formou paralelni pristavby. Dalsi funkce (galerie a kolej) umistuje do meritkove mensich a hmotove primerenych objektu na jizni strane arealu. Tyto zakladni a vychozi prvky navrhu hodnotim jako spravne. Urbanisticky bych dal na zvazeni zapojeni stavby formou vstupu i do namesticka na krizeni ulic Udolni x Uvoz. Zpracovani zahrady arealu je kultivovane, mozna az formalni. Doporucil bych do zahrady zapojit prvek tvorby - tj. plochy pro praci vytvarniku v exterieru. Areal cely muze byt i dilnou a atelierem, nejenom dokoncenym a upravenym parkem.
Architektonické řešení B V analyticke casti se autor zabyva analyzou urbanistickych souvislosti. Zde postradam analyzu i zhodnoceni vztahu souboru ke krizovatce (verejnemu prostoru) ulic Udolni x Uvoz.
Provozní řešení B Hlavni budova: Zakladni typologicke rozhodnuti v rozsireni traktu puvodnich kasarenskych budov je (domnivam se) spravne. Stavby se propoji do jednoho plynuleho organismu a zahrada zustane celistva. Krivkova forma nove hmoty pusobi zcela prirozene. Ponekud nejasne mi je denni osvetleni socharskych atelieru a jejich propojeni s exterierem. Nevim jak bude vypadat prostredi v atelierech ve spodnich podlazich. Obavam se maleho kontaktu s exterierem. Velkou a zrejme ne uplne vyuzitou devizou nove krivkove hmoty orientovane do zahrady mohlo byt propojeni novych prostoru se zahradou a to v maximalnim mnozstvi i vystupy z atelieru na zahradu. Tento motiv autora prilis netahl. V kontaktu nove hmoty se zahradou je navrzena lamelova fasada a vizualni kontakt se odehrava az ve vyse polozene prosklene komunikacni zone ve 2NP. Z pudorysu mi prilis neni jasna hierarchie vstupu do jednotlivych fakult. (vstupy z ulice graficky znacene jako hlavni pusobi spise jako podruzne, vzhledem k moznosti svobodne vchazet ze stran arealu). Koleje: architektonicky vyraz budovy koleji popovazuji za zdarily. Budova ma vuci okoli primerene meritkove cleneni. Dispozice jsou jeste ponekud syrove. Galerie: snaha o abstraktni vyraz by mohla mit za dusledek prehrivani stavby. Presto chapu formalni vychodisko, proc autor v kompozici tri hmot (hlavni krivkova hmota, clenita hmota koleji) zvolil pro galerii jako nejmensi objekt abstraktni a ponekud nepraktickou formu.
Technicko konstrukční řešení C Vzhledem k velikosti arealu se jedna predevsim o urbanisticko - architektonickou studii. Z predlozenych panelu povazuji studii za proveditelnou
Formální úroveň B Autor v predlozenych panelech (15.5.2017 zaslano 12 panelu ve formatu JPG ) analyzoval urbanisticke i topograficke souvislosti a navrhl architektonickou studii reseni campusu s vyukovymi prostorami, zazemim, ubytovanim a galerii a prislusnymi exterierovymi plochami. Prace ma obsah i rozsah primereny standardu diplomove prace a rozsahem odpovida uvodnimu zadani.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 101777