BURYOVÁ, T. Fyzikální fenomén jako architektonická tvůrčí metoda [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kristek,, Jan

Tereza Buryová je architektka s velkou manuální zručností. Spíše než prostřednictvím teoretického uvažování, jazykové artikulace nebo kresby tvoří koncepce svých projektů skrze empirické pozorování. Pracuje s modely a prototypy. Uvažuje inženýrsky, ale nechybí jí ani velký cit pro efekt a krásu. Její silnou stránkou je schopnost pracovat v týmu. V minulosti se jako spoluautorka podílela na několika úspěšných výstavních a multimediálních projektech. V její diplomní práci se komunikativní přístup k lidem projevuje např. spoluprací s odborníky z oblasti polárního výzkumu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 100 Studentka věnovala své práci maximum času i úsilí.
Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Mach, Jan

Kladně hodnotím výběr tématu diplomové práce, chce to odvahu pustit se do tématu, které je malé rozsahem a zároveň náročné množstvím nových informací které třeba navnímat a zapracovat. Zároveň máme v našem atelieru zkušenosti s realizací objektů v extrémním mrazu a dobře víme jaká je to zábava. Z analýzy projektu je vidět, že z hlediska poučení se o tématu odvedla autorka dobrou práci. V návrhu samotném mi chybí nějaká zásadní invence a hloubka rozpracování technických detailů. Jakoby už nezbyl čas nebo energie se do tématu pořádně zamilovat a vytvořit obrázky, které by mne přesvědčili, že zrovna tohle je to pravé co máme jako Češi na Antarktidě postavit.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení D Projekt je pojat, jako konstrukční řešení univerzálního modulu, z tohoto důvodu se urbanismem v podstatě nezabývá. Je to škoda, protože v úvodní analýze Antarktických stanic je nahlédnuto do jejich urbanismu (např. Mc Murdo station) a také je uveden zajímavý vztah jednotlivých stanic na kontinentu. Urbanistická vrstva, která by pracovala s vyřešeným modulem a nabídla by možné aplikace, by byla zajímavou částí projektu.
Architektonické řešení D Autorka pracuje s jednoduchou konstrukcí odvozenou z možností rozšíření námořního kontejneru. To je logické rozhodnutí, toto omezení by ale nemělo autorce svazovat ruce při kreativním přístupu k návrhu objektu.
Provozní řešení C Návrh řešení univerzálního modulu je funkční. Nepřináší ale žádné překvapivé nebo novátorské řešení dispozice omezené námořním kontejnerem. Náznak toho, kam by se řešení dalo rozpracovat je ve výkrese rozloženého stavu, kde vzniká na střeše kontejneru druhé patro.
Technicko konstrukční řešení C Projekt je výrazně zaměřen právě na téma konstrukce a technického řešení, které by vhodně reagovalo na extrémní podmínky, do kterých je modul navržen. Nosnou myšlenkou návrhu je voštinová konstrukce ukrytá v přepravním stavu v kontejneru. V okamžiku realizace tábora tato konstrukce dotvoří prostory kolem kontejneru. Voština plní jak funkci izolantu stavby, tak samonosné konstrukce odolávající vlivům prostředí. Je to dobrý nápad ale v diplomové práci, která je tak výrazně zaměřena na technické řešení bych očekával důslednější zpracování detailu.
Formální úroveň D Projekt je zaměřen na funkčnost a praktičnost řešení a má mít spíš vědeckotechnický charakter. Přesto ale se jedna o diplom na fakultě architektury a tak by měl mít formálně a vizuálně vysokou úroveň. V projektu zcela chybí vizualizace, nebo detailní návrhy nějakého konkrétního designu. Je to škoda protože jak je vidět z úvodních analýz většina objektu antarktických stanic je vizuálně překvapivě velice zajímavá (tvarosloví, barevnost …)
Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 100055