PODOLSKÝ, O. Sběr MaR dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Štohl, Radek

Během zpracování diplomové práce student prokázal teoretické i praktické znalosti. Řešení práce věnoval potřebné úsilí. Prokázal schopnost samostatné práce sběrem a prezentací reálných MaR dat budovy prostřednictvím systému COACH AX. Konzultací využíval ve zvýšené míře, ale na řadu podnětů patřičně nereagoval, což se odrazilo na úrovni zpracované a popsané práce. Z hlediska vedoucího nemám k práci studenta další připomínky.

Navrhovaná známka
D
Body
66

Posudek oponenta

Jirgl, Miroslav

Práce pana Podolského se zabývá sběrem a prezentací reálných MaR dat budovy prostřednictvím systému COACH AX. Hlavním cílem práce tak bylo navrhnout vhodný databázový model pro ukládání dat a vytvořit aplikaci, která bude tato data sbírat a následně vizualizovat. Práce je sepsána v logickém sledu a zadání práce považuji za středně náročné. Student v práci uvedl přehled systémů a komponent používaných pro řízení inteligentních budov, což v práci poměrně solidně popsal, a následně navrhnul koncept systému pro sběr dat založený na systému COACH AX. Pro tyto účely bylo nezbytné seznámit se s prostředím COACH AX a prací v něm a naučit se pracovat s databázemi (v tomto případě SQL). V práci bohužel postrádám jakýkoli, alespoň stručný, popis databáze SQL a prací s ní a stejně tak popis návrhu databázového modelu. Co se týče samotné realizace, student v práci uvádí, že nebylo z technických důvodů možné získávat reálná data z budovy a proto zvolil přístup simulace těchto dat. Opět zde však chybí kompletní soupis těchto simulovaných dat a také jakým způsobem byla jednotlivá data simulována, tj. zda se jednalo o náhodná čísla, konstanty, generátory funkcí, či modelovaná data získaná na základě nějakého fyzikálního/matematického modelu. Výsledná prezentace (vizualizace) dat je na dobré úrovni a graficky vhodně a přehledně zpracována, nicméně popis její tvorby, stejně jako popis tvorby (algoritmu) celé řídicí aplikace, je jen velmi stručný. Student prokázal orientaci v problematice, nicméně vzhledem k tomu, že velká část práce směřovala na práci s databázemi, zasloužila by si tato část kvalitnější prostudování a následný popis. Co se týče formální stránky práce, tak mimo několika překlepů a občasného popisu v 1. osobě množného čísla, vidím jako poměrně zásadní nedostatek rozsah práce, což souvisí zejména s výše uvedenými výtkami. Část teoretická je zpracována na 18 stranách a praktická část, která lze považovat za vlastní dílo diplomanta, potom na pouhých 15 stranách (včetně závěru), z nichž minimálně polovina je vyplněna pouze obrázky, což mi na diplomovou práci přijde poměrně málo. I přes výše uvedené výtky však shledávám, že práce odpovídá inženýrským schopnostem diplomanta. Navrhuji hodnocení známkou D.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 102697