RIŠA, J. Úprava laboratorních odpadních vod obsahujících chrom [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Pilátová, Ivana

Juraj Riša při zpracování bakalářské práce sice projevil zájem o dané téma, ale podcenil časovou náročnost vypracování bakalářské práce. Dle mého názoru měla být nejprve dostatečně pečlivě vypracována teoretická část, na jejímž základě se měla odvíjet část experimentální. Student však literární rešerši zpracovával průběžně, většinu experimentální práce věnoval stanovení chromu, a proto mu nezbyl čas na vyzkoušení více látek pro izolaci chromu z odpadních vod, což také dokazují výsledky. S využitím častých konzultací se mu podařilo práci sepsat a odevzdat, avšak kvalita práce neodpovídá mé představě. Proto hodnotím bakalářskou práci známkou D.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků D
Interpretace výsledků, jejich diskuse D
Závěry práce a jejich formulace D
Využívání konzultací při řešení práce C
Celkový přístup k řešení úkolů D
Splnění požadavků zadání D
Studium literatury a její zpracování D
Využití poznatků z literatury D
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Vomáčková, Alena

Tématem bakalářské práce byla úprav odpadních vod obsahujících chrom. Členění práce odpovídá jejímu zadání. V teoretické části student uvádí v kapitole 2.3. - Vlastnosti chromu - přehled běžných anorganických sloučenin chromu, není však zřejmé, které z nich se vyskytují v odpadních vodách z laboratoří ( 2.2.4.). V kapitole 2.5. - Způsoby izolace chromu z odpadních vod - jsou detailněji popsány jen první dva ze čtyř způsobů izolace chromu uvedených v přehledu. Odstavec 2.5.3. - Metodika izolace chromu - logicky nenavazuje na předcházející odstavec. U kategorie přímé srážení chromanů nejsou zmíněna jiná možná srážecí činidla, včetně přehledu součinu rozpustností, ze kterých by bylo zřejmé, proč byly pro praktickou část vybrány sloučeniny barya.Text některých odstavců nemá přímou souvislost se zadáním práce. Experimentální část je převážně zaměřena na analytické stanovení koncentrace šestimocného chromu v odpadních vodách z anorganických laboratoří. V práci mohla být porovnána účinnost alespoň dvou rozdílných metod odstranění Cr6+ z odpadních vod. Např. přímé srážení BaCl2 a srážení Cr(OH)3 po redukci šestimocného chromu. Chybí také porovnání prakticky zjištěné účinnosti srážecího procesu s teorií. I přes výše zmíněné nedostatky práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání D
Logické členění práce D
Kvalita zpracování výsledků D
Interpretace výsledků, jejich diskuse D
Využití literatury a její citace D
Úroveň jazykového zpracování D
Formální úroveň práce – celkový dojem D
Závěry práce a jejich formulace D
Navrhovaná známka
D

eVSKP id 96992