PELIKÁN, M. Textilní vlnovod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Raida, Zbyněk

Diplomová práce Michala Pelikána byla zaměřena na využití konvenčních technik návrhu vlnovodových filtrů pro syntézu filtrů integrovaných do textilu. Z mikrovlnného substrátu měla být vyrobena referenční pásmová propust, která by posloužila k ohodnocení vlastností textilního ekvivalentu. Student navrhl Čebyševovu pásmovou propust pátého řádu se středním kmitočtem 8 GHz a šířkou pásma 0,5 GHz. Filtr byl navržen pro substrát ARLON CuClad, 3D textil pokrytý měděnou samolepící fólií a 3D textil se sítotiskem nanesenou stříbrnou polymerovou pastou. Vodivé stěny filtrů byly realizovány konvenčními prokovy (ARLON) a vodivým textilním vláknem (3D textil). Stěny textilních filtrů byly pro porovnání vyšity strojově a ručně. Všechny struktury byly proměřeny a dosažené výsledky byly porovnány jak s počítačovou simulací tak mezi sebou vzájemně. Je tedy zřejmé, že cíle práce byly naplněny. Zatímco změřené parametry filtru vyrobeného z konvenčního substrátu jsou uspokojivé, parametry textilních filtrů vycházejí mnohem hůře. Je zřejmé, že mělo být více úsilí věnováno nalezení příčin rozdílů a diskusi možných řešení. Na druhou stranu oceňuji, že student pracoval na projektu samostatně a se zájmem. Z uvedených důvodů práci hodnotím známkou C/75.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Schejbal, Vladimír

Diplomant prokázal, že se dokáže orientovat v dané problematice a klasickým postupem pomocí NDP navrhl filtr. Vlnovod je navrhován a simulován v programovém prostředí CST. O poměrně úspěšném návrhu svědčí srovnání s měřením filtru v provedení na substrátu ARLON CuClad. Realizované vzorky textilních vlnovodů již nebyly úspěšné. To má řadu příčin, které nemohl diplomant příliš ovlivnit. Čebyševovy filtry 5. řádu vyžadují podstatně přísnější tolerance než např. maximálně ploché filtry (obecně je lze velmi těžko realizovat pro mikrovlnné frekvence). Podobně použití středního kmitočtu 8 GHz (zadání vyplynulo z požadavku na maximálně realizovatelné rozměry) zvyšuje nároky na tolerance. Přitom první vzorky nemohou být příliš dokonalé (ani ruční, ani strojové šití nezaručí dostatečné tolerance) a v daném termínu nebylo možné podstatně zlepšit technologii.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 102653