POSPÍŠIL, L. Analýza ROC křivek zvukových signálů a jejich srovnání [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Poměnková, Jitka

V průběhu práce na semestrálním projektu pracoval student aktivně a svědomitě. Na základě zpětné vazby a konzultace doporučení pro další práci pracoval student na diplomové práci již samostatně. Předložená diplomová práce odráží z větší míry navrhovaná doporučení. Textová část však stále obsahuje drobné nedostatky, překlepy a nepřesná terminologická vyjádření. Také stylistická formulace by potřebovala v některých částech ještě propracovat. Pozitivně hodnotím zapojení grafických diagramů usnadňujících orientaci v provedených analýzách. Podobně i pro zpracovaný program vedoucí k následným analýzám. Dále zpracování grafického rozhraní v GUI, což nebylo zadáním DP dáno explicitně. V práci mi však chybí větší citovanost odborné literatury, např. v oblasti metod výpočtu AUC plochy, nebo jejího testování, které zde chybí. Student v práci pracuje s pojmem testování AUC, avšak přesnější definici, co přesně tím myslí (prostřednictvím statistického testu nebo intervalů spolehlivosti) zde oproti semestrálnímu projektu neuvádí. Také mi zde chybí odkaz na literaturu nebo jiné zdůvodnění nastavení číselných hodnot pro rozlišení stresového a nestresového signálu vzhledem k hodnotě AUC. Rovněž návrh klasifikátoru nebo alespoň odkaz na následnou kapitolu by bylo vhodné zmínit v kontextu práce dříve, nežli klasifikátor nějakým způsobem hodnocen. Ve shrnutí a dosažení výsledků student informuje o provedených výsledcích v numerické i grafické podobě. Práci uzavírá závěrem, kde formuluje metodické doporučení, a to i s ohledem na rozsah a počet analyzovaných souborů. Ve vlastní práci student naplnil očekávané cíle diplomové práce.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Staněk, Miroslav

Předložená diplomová práce pana Lukáše Pospíšila se zabývá analýzou řečových signálů a následným použití ROC křivek pro určení, zda-li je ve zvukové nahrávce obsažen stresový stav mluvčího či nikoliv. Všech uvedených poznatků bylo dosaženo za pomoci analýzy dříve vytvořené databáze, a na základě těchto poznatků byl vytvořen algoritmus celé funkcionality a program umožňující analýzu a následnou klasifikaci stresový/normální stav vybraného zvukového souboru. Po formální stránce je diplomová práce na nižší úrovni, obsahuje přijatelné množství překlepů a gramatických chyb, a také několik nevhodných tvrzení, které dávají čtenáři najevo, že autor si není zcela jistý v předložené oblasti. Místy chybí vhodná vysvětlení, rovnice, anglický abstrakt by si navíc zasloužil kompletně přepracovat a rozsah použité literatury není dostatečný. Pan Lukáš Pospíšil si rovněž plete význam klasifikátoru, a tak jeho užití v textu je zcela zmatené, např. u Obr. 3.9. Nicméně i přes výše uvedené nedostatky oceňuji snahu pana Lukáše Pospíšila a jeho dosažené výsledky v této oblasti zpracování řečových signálů a klasifikaci emočního stavu, která je velice komplexní, a zodpovězení či nalezení odpovědí na odkryté otázky vyžaduje mnohem více času, než je možné věnovat pouze v rámci diplomové práce. Práci doporučuji k obhajobě s navrženým hodnocením C/75 b. Posudek vypracoval Ing. Miroslav Staněk, Ph.D., Honeywell Aerospace.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 102229