PEJCHALOVÁ, L. Tvarování hydroxyapatitu na mikro úrovni pro přípravu kostních náhrad [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Salamon, David

Výsledek bakalářské práce předčil zadání, které bylo ověřit možnost přípravy struktur pro přípravu kostních náhrad (scaffoldů) z hydroxyapatitu metodou freeze casting. Vhledem k rychlému praktickému postupu experimentů se podařilo nejen úspěšně připravit scaffoldy s vysokou pórovitostí a pevností, ale rovněž implementovat vnitřní strukturu makro kanálků a připravit funkčně gradientní kompozit. Studentka přistupovala k laboratorní práci svědomitě a pracovala nad rámec svých povinností. Při zpracování výsledků a práci s literaturou se projevila menší zkušenost s obdobným typem prací, avšak bylo vidět zlepšování v čase. Věřím, že ji nabyté zkušenosti pomohou v další samostatné práci a předložená bakalářská práce má velmi dobrou úroveň.

Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Novotná, Lenka

Bakalářská práce slečny Lucie Pejchalové se zabývá přípravou kostních náhrad z hydroxyapatitu metodou freeze casting. Teoretická část je přehledná a psaná srozumitelně. Celkem studentka čerpala z 30 převážně zahraničích zdrojů. Po obsahové stránce mám drobnou výtku ke kapitole 2.2.1 "Biokeramika a biosklo", ve které postrádám zmínku o materiálech na bázi fosforečnanů vápenatých, ačkoliv dle výsledků experimentů, byly vzniklé pěny složené právě z -TCP. K praktické části přistoupila autorka komplexně, realizovala velké množství experimentů. Metodou freeze casting připravila pěny o porozitě 80 až 90%. Unikátním spojením metod freeze casting a nepřímého 3D tisku se jí navíc podařilo vytvořit struktury s optimální distribucí velikostí pórů vhodnou pro regeneraci kostní tkáně. Naopak jako zbytečné a rušící shledávám všechny části práce zabývající se kombinací freeze castingu a odlévání, které byly provedeny nad rámec zadání. V práci chybí cíl těchto experimentů, v experimentální části pak není uveden žádný výsledek až na fázové složení hutné vrstvy z hydroxyapatitu a na obrázky 18b-c. Tyto části zbytečně snižují kvalitu jinak velmi dobré práce. Po formální stránce bych vytkla nedostatečné komentování obrázků v textu a zejména jejich špatnou kvalitu, která však mohla být způsobena až konverzí do PDF formátu. Větší a jednotné popisky by pomohly čitelnosti. Dále bývá zvykem číslovat rovnice a vysvětlit všechny veličiny. I přes uvedené nedostatky je závěrečná práce na vysoké úrovni. Téma je velice aktuální a zajímavé a výsledky práce budou jistě dále uplatnitelné ve výzkumu či praxi. Cíle zadání byly splněny, práce odpovídá obecným požadavkům, a proto ji doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "A" (výborně).

Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 97048