ZAHRADNÍČKOVÁ, L. Systém pro bezkontaktní měření otoku končetiny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Sekora, Jiří

Předmětem práce studentky Bc. Ludmily Zahradníčkové je návrh a realizace systému pro bezkontaktní měření otoku končetiny, konkrétně pozičního systému pro měření objemových změn pomocí ultrazvuku. Práce vychází z reálné potřeby takového systému na pracovišti Fakulty zdravotnictva Trenčianské univerzity zabývajícím se léčbou otoků. Teoretická část práce diskutuje možnosti měření objemových změn končetin, dále potom způsob zpracování informace o vzdálenosti při měření ultrazvukem a způsob práce s krokovými motory. Stěžejní částí práce je realizace navrženého systému včetně mechanického provedení vyšetřovacího stolku. Samotná realizace prošla mnoha vývojovými fázemi, přes plastové a hliníkové rameno a různé způsoby posuvu až po finální fázi, kterou představuje stolek z hliníkových profilů, a poziční posun ozubeným pásem a odvalováním. Po formální stránce nemám k práci výhrady, práce s literaturou je zcela dostačující. Předložená práce je co do svého praktického rozsahu velmi nadstandardní, výsledky práce byly též prezentovány na soutěži Student EEICT 2017. Diplomovou práci studentky Bc. Ludmily Zahradníčkové hodnotím známkou „výborně“ / A.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Čížek, Martin

Cílem předložené diplomové práce o rozsahu 65 stran bylo navrhnout a realizovat systém pro ultrazvukové bezkontaktní měření otoků končetin při různých typech onemocnění (diabetes 2. typu, onkologická onemocnění). Teoretický úvod práce pojednává o problematice otoků z medicínského hlediska. Je popsán vznik edémů, jejich nejčastější příčiny a metody klasifikace při jejich diagnostice. Z praktického hlediska je rozebráno několik v současnosti používaných metod a jsou zmíněny jejich výhody a nevýhody. Je citováno celkem 26 zdrojů, ke způsobu práce s literaturou nemám výhrady. Praktická část diplomové práce je věnována návrhu bezkontaktního ultrazvukového měřiče objemu končetin. Mechanická konstrukce zařízení má podobu vyšetřovacího stolku, okolo kterého rotuje kruhové rameno s ultrazvukovými měniči. Lineární pojezd a rotaci ramene provádí dva krokové motory. Ke stavbě byly použity běžně dostupné konstrukční prvky jako hliníkové profily, ozubený řemen, desky apod. Elektronika je založena na vývojovém kitu Arduino Due s 32-bitovým mikrokontrolérem Atmel SAM3X8E. Diplomantka navrhla propojení desky Arduino s periferiemi (budiče motorů, uzv měniče, LCD, rotační enkodér, laserové ukazovátko). Vyvinutý obslužný software mikrokontroléru zabezpečuje vše od řízení pozičního systému po konečný výpočet objemu. Metoda měření a výpočtu objemu končetiny používá aproximaci tvaru končetiny komolým eliptickým kuželem. Funkčnost celého zařízení byla ověřena měřením objemu 5 různých válcovitých těles o známých objemech. Pro průměry nad 9 cm je udávaná relativní odchylka měření menší než 3 %. Finální podoba zařízení je zdokumentována na 6 fotografiích, k dispozici je rovněž videozáznam ukázkového měření na serveru YouTube. Vypracován byl také uživatelský manuál. Z formálního hlediska mám k textu práce pouze drobné výhrady. Na str. 30-31 je symbol t (byť s různými indexy) používán jak pro čas, tak i pro teplotu ve stupních Celsia. Z hlediska přehlednosti se mi pro teplotu jako vhodnější jeví použití malého písmene theta. U osazovacího plánu desky plošných spojů by bylo vhodné barevně odlišit součástky od spojů. Po stránce obsahové v přílohách postrádám alespoň zjednodušenou výkresovou dokumentaci mechanického řešení. I přes tyto drobné výhrady mohu konstatovat, že diplomová práce Bc. Ludmily Zahradníčkové má nadstandardní charakter. Zadání bylo splněno v plném rozsahu. Navrhuji hodnocení A / 95 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 102401