KOUŘILOVÁ, X. Srovnání růstu a produktivity autotrofních řas a karotenogenních kvasinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Studentka se v bakalářské práci zabývala optimalizací kultivace karotenogenních kvasinek a autotrofních řas za různých fyzikálních podmínek. U vybraných kmenů byly při kultivaci aplikovány fyzikální stresy, intenzivní záření, absence osvětlení, různé teploty (8 °C a 30 °C). V rámci práce byly testovány kultivační podmínky včetně možnosti kokultivací kvasinek a řas. V experimentálně mimořádně rozsáhlé praktické části bylo provedeno značné množství experimentů zahrnujících kultivační techniky včetně kokultivace, hodnocení narůstu biomasy, extrakci a dále analýzu proteinů, lipidů a pigmentů. Studentka projevovala po celou dobu řešení práce značný zájem o studované téma, tvůrčí přístup, odborné znalosti i potřebné laboratorní dovednosti . Výsledkem je nadstandardní a vysoce kvalitní bakalářská práce s rozsahem přesahujícím běžné práce tohoto typu. Výsledky práce byly součástí sdělení na mezinárodní konferenci. S ohledem na výše uvedené skutečnosti práci plně doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Rapta, Marek

Predložená bakalárska práca porovnáva rast a produktivitu vybraných metabolitov u karotenogénnych kvasiniek (Rhodotorula, Xanthophyllomonas) a autotrofných rias (Chlamydomonas, Chloralla). Kmene boli kultivované za rôznych podmienok intenzity osvetlenia, teploty, osmotického tlaku, vzdušnenia a ich kombinácií. Po kultivácii bol sledovaný nárast biomasy a produkcie lipidov, lipofilných metabolitov a proteínov. Teoretická časť je logicky členená, prehľadne spracovaná a autorka k jej spracovaniu využila súvisiacu literatúru. Výsledky a záver práce boli prehľadne a jasne formulované a budú pravdepodobne využité ako podklad pre ďalšie štúdie. Kvalitu práce mierne narušujú len pripomienky formálneho charakteru, a to: -Na obr. 5 sa na vzorci -karoténu chybne nachádza hyroxylová skupina -V časti 2.4 chýba v odstavci o lipidoch veta do skupín sa lipidy delia podľa fyzikálnych vlastností -Pri tabuľke 4 chýba poznámka, že sa jedná o BBM médium spomínané v časti 4.4.3 -Pri extrakcii podľa Folcha v časti 4.5.1 chýba citácia tejto metódy Vyššie uvedené pripomienky neznižujú kvalitu práce. Kvalita nameraných dát a ich diskusia je na výbornej úrovni a preto ju odporúčam k obhajobe a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 99407