PAPAJOVÁ, G. Obrazové detektory rentgenového záření pro aplikace v microCT systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Mézl, Martin

Studentka Gabriela Papajová vypracovala svoji diplomovou práci na téma Obrazové detektory RTG záření pro aplikaci v microCT systémech. Předložená práce vznikala ve spolupráci s firmou FEI. V teoretické části je pospán princip microCT zobrazovacích systémů včetně vymezení vůči klinickým CT systémům. V další kapitole jsou popsány vlastnosti samotných detektorů RTG záření s ohledem na dosažené objektivní kritéria procesu zobrazení. Teoretická část práce popisuje současnou problematiku a působí jako kvalitní rešerše s citováním vysokého množství kvalitních zahraničních zdrojů. V praktické části práce provedla studentka několik měření pro zhodnocení vlastností procesu zobrazení pomocí komerčně vyvíjeného microCT systému. V rámci praktického měření byly vyhodnoceny základní ukazatele kvality zobrazení. Vyhodnocení těchto ukazatelů není úplně jednoduché, protože proces zobrazení a rekonstrukce obrazu je natolik komplexní, že se nedá jednoznačně vyhodnotit vliv pouze detektorů nebo např. pouze rekonstrukčního algoritmu. Přesto uvedené výsledky odpovídají hodnotám úváděných výrobcem detektorů. Diskuze je provedena správně. Po formální stránce práce obsahuje drobné prohřešky ve formě překlepů, gramatických chyb a nepříliš vhodně formulovaných souvětí. Studentka pracovala aktivně a dílčí problémy a metodiku vyhodnocení pravidelně konzultovala. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou velmi dobře (B - 83 bodů).

Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Malínský, Miloš

Studentka Bc. Gabriela Papajová vypracovala diplomovou práci na téma: Obrazové detektory rentgenového záření pro aplikace v mikroCT systémech. Studentka prostudovala a přehledně popsala důležité parametry X-ray detektorů použitelných v mikroCT systémech. V teoretické části práce dále rozebrala principy a požadavky na detektor a závislost parametrů na fyzickém provedení přístroje. Dále diplomová práce obsahuje návrh a realizace měření parametrů detektoru a porovnání výsledku s teoretickými hodnotami udávané výrobcem. Velmi důležitou kapitolou je rovněž rozbor dostupných detektorů na trhu a výběr nejvhodnějšího z nich pro CT aplikace. Tato práce je psána srozumitlně a přehledně, avšak s větším množství překlepů nebo nesrovnalostí. Například v tabulce č.7 chybí jednotky u jednotlivých veličin. V práci hodnotím pozitivně praktickou část, kde teorie je prokázána praktickým experimentem na reálném systému. Práci hodnotím jako povedenou s citacemi na současnou literaturu. V práci bych ale očekával detailnější rozbor algoritmů pro měření MTF a DQE, jelikož tyto hodnoty jsou hodně citlivé na metodu zpracování. Celkově se mi práce líbí a doporučují k obhajobě. Body jsou struhnuté za překlepy, chybějicí metodologii přesného vypočtu DQE a celkově standardní obsah práce.

Navrhovaná známka
C
Body
77

Otázky

eVSKP id 102373