POHLUDKA, A. Frekvenční analýza EEG signálu pro detekci bdělosti mozku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Potočňák, Tomáš

Študent Aleš Pohludka s a v rámci prace venoval experimentálnej štúdii zameranej na výskum vplyvu mentálnej únavy na charakter EEG signálu. Musím oceniť pozitívny prístup študenta k tomuto experimentu. Bohužiaľ jeho aktivita bola značne obmedzená behom letného semestra a nárazovo sa stupňovala až pred termínom odovzdania. Tento fakt sa negatívne prejavil na kvalite predloženého textu práce. Po zdarne popísanom teoretickom úvode, v ktorom ale chýba adekvátny popis niektorých z použitých metód (napr. ICA), nasleduje len veľmi stručne popísané a v niektorých prípadoch nedotiahnuté praktické spracovania nadobudnutých dat. Hlavné negatívum predloženej práce spočíva v tom že sa študent nechcel alebo nestihol priznať k vlastným zásluhám na danom experimente a tak dehonestoval vlastný prínos z pohľadu nezúčastneného pozorovateľa. Aj napriek uvedeným negatívam predloženej práce musím vyzdvihnúť samostatnosť študenta, ktorý dokázal bez pomoci vhodne implementovať a vyhodnotiť aj nekonvenčne metódy z oblasti spracovania signálu. Celkovo považujem zadanie práce za splnené s výhradami a navrhujem hodnotenie C (72 bodov).

Navrhovaná známka
C
Body
72

Posudek oponenta

Ronzhina, Marina

Student se zabýval analýzou EEG ve frekvenční a časově-frekvenční oblasti za účelem stanovení mentální zátěže osoby. Teoretická část práce je tvořená kvalitní rešerši, věnovanou základním principům elektroencefalografie a možnostem jejího využití pro studium mentální zátěže. Na základě odborné literatury byl navržen postup pro zpracování a analýzu EEG. Samotné časově-frekvenční analýze EEG předcházelo: eliminace kolísání nulové isolinie, odstranění kanálů s nízkou kvalitou dat a odstranění artefaktu způsobených pohyby očí a mrkáním. K této části práce mam následující výtky. V rešerši není zmíněna metoda nezávislých komponent použitá v práci pro odstranění artefaktů. Není definován způsob výpočtu korelace mezi nezávislými komponentami a EOG. Pokud první experimentální fáze s vykonáním úkolů navozujících únavu trvala 50 min, není následně jasné, proč byly pro analýzu vybrány zrovna úseky z 5. a 38. minuty experimentu. Rovněž není definován význam druhé 10 min. fáze s fixací zraku na střed plátna. Pro grafickou reprezentaci metody by bylo vhodnější místo Obr. 5.4 - 5.6 vykreslit do jednoho obrázku grafy EEG s artefaktem, odpovídající nezávislou komponentu, EOG, korelaci mezi touto dvojici signálů a následně EEG po odstranění artefaktu. V další fázi byl proveden výpočet spektrogramů pomocí S-transformace a Hilbert-Huangové transformace. Výsledné spektrogramy nejsou opatřeny barevnou stupnicí, což komplikuje interpretaci a porovnání jednotlivých výsledků mezi sebou. Není jasné, jak byla vypočtena rychlost nástupu únavy v průběhu experimentu z Obr. 5.13. Popis výpočtu parametru pro kvantifikaci míry únavy je příliš stručný a nevystižný; není např. jasné, jakých hodnot může nabývat daný parametr a jestli může byt prospěšný pro stanovení stupně bdělosti mozku (viz zadání). Výsledná tabulka obsahuje výsledky více metod analýzy, přičemž není uvedeno, o kterou metodu se jedná.. Výsledky jsou uvedeny jenom pro pět osob místo desíti zmíněných v popisu experimentu. K formálním nedostatkům práce patří např. chybějící odkazy na některé obrázky v textu, gramatické chyby a překlepy a místy nevhodné formulace. Ze způsobu popisu použitých metod a reprezentace výsledků se domnívám, že student sice na tématu pracoval a dosáhl výsledků, které by mohly přispět k výzkumu v rámci studia únavy, avšak z nejasných důvodu (zřejmě časových) se mu nepodařilo výsledky v práci vhodně prezentovat. Přes uvedené nedostatky však lze konstatovat, že zadání práce bylo splněno. Práci hodnotím stupněm E/58 b.

Navrhovaná známka
E
Body
58

Otázky

eVSKP id 102394