TICHÁ, P. Akvizice a klasifikace pohybu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Janoušek, Oto

Studentka navrhla a realizovala optimální akviziční systém pro snímání pohybu. Dále vytvořila program pro přesnou klasifikaci základních druhů dopředného lokomočního pohybu člověka. Návrh akvizičního systému se opírá o důkladnou literární rešerši propojující problematiku biomechaniky pohybu s technickými aspekty akcelerometrických a gyroskopických senzorů. Výsledkem návrhu je funkční nositelné zařízení s optimalizovanou citlivostí snímačů. Autorka dále vytvořila program s intuitivním grafickým rozhraním, umožňující klasifikovat pohyb dvěma algoritmy. Klasifikace pohybu pomocí dvou navržených algoritmů je korektní, autorka v diskuzi důkladně srovnává jejich výkon a limity. Výborné dosažené výsledky klasifikace jsou podložené studií na skupině dobrovolníků. Studentka věnovala hardwarové i softwarové realizaci hodně času, využívala konzultací, sama přicházela s novými nápady k rozšíření akvizičního systému, a celý rok na zadaném úkolu systematicky pracovala. Zadání je zcela splněno. Pečlivý přístup k plnění zadání koreluje s mimořádnou obsahovou a grafickou úrovní práce. Studentka jádro práce prezentovala na studentské soutěži EEICT.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Čmiel, Vratislav

Studentka představila rozsáhlou práci. Práce je po formální stránce na naprosto výborné úrovni, kapitoly jsou logicky členěny, rešerše je podložena dostatečným počtem použité literatury, formátování plně vyhovuje požadavkům, obrázky a schémata jsou jasné a přehledné. Samotná rešerše není velkého rozsahu, neboť je spíše úvodem k rozsáhlé praktické části. V praktické části studentka prokázala inženýrskou odbornost. Prezentuje základní HW řešení potřebné pro snímání dat s praktickým řešením stability a umístění akvizičního modulu na tělo testované osoby. Řeší i praktické prvky včetně kalibrace hodnot. V další části představila programové vybavení pro zpracování naměřených dat a metody hodnocení dat. Výsledky obsahují řadu statistik a vyhodnocení pro sledované typy pohybů. Zde mi pouze schází konkrétní a jasné vyvození důsledků a poznatků z představených výsledků. Práci hodnotím celkově jako výbornou.

Navrhovaná známka
B
Body
87

eVSKP id 102381