NOVOTNÁ, P. Analýza vysokofrekvenčních EKG signálů a mechano-elektrické vazby u izolovaného srdce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Hejč, Jakub

Práce diplomantky Petry Novotné se věnuje analýze vysokofrekvenčních (VF) složek EKG v záznamech z izolovaného srdce. Práce má převážně experimentální charakter, čemuž odpovídá také celková náročnost při návrhu metod pro zpracování dat. Část dosažených výsledků, týkajících se zejména porovnání různých přístupů, bohužel není ke vší škodě prezentována, přestože byla konzultována s vedoucím práce. Získané výsledky jsou poměrně rozsáhlé, jejich interpretace i následná diskuze jsou však povrchní a chybí zde větší faktická provázanost mezi elektrickou a tlakově-objemovou činností levé komory. Zvolený způsob prezentace výsledků není příliš přehledný a ukazuje na časovou tíseň v závěru semestru. Přesto musím konstatovat, že se studentka práci systematicky věnovala a věcně reagovala na přípomínky vedoucího. Výsledky práce příspívají k poznání v oblasti regulace elektrické aktivity srdce a byly přijaty na mezinárodní konferenci Computing in Cardiology. Práce je čtivá, má kvalitní stylistickou úpravu a obsah je vhodně členěn do jednotlivých kapitol. Menší výhradu v závěru pak mám k chybějícímu zdrojování některých převzatých obrázků. Celkově práci hodnotím známkou B/80 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Ronzhina, Marina

Předložená práce je věnována analýze experimentálních dat pro sledování vztahu mezi hemodynamickými parametry srdce a vysokofrekvenčními složkami QRS. Teoretická část práce obsahuje celkem kvalitní rešerši z oblasti elektrokardiografie, mechano-elektrické vazby a analýzy pozdních potenciálů ve vysokofrekvenčním EKG. V teoretické části ovšem postrádám popis Hilbertovy transformace, použité v praktické části; principy analýzy vysokofrekvenčního QRS (HF-QRS) by rovněž měly byt popsány ještě před samotnou realizaci metody. V praktické části jsou důkladně popsány experimenty, z nichž pocházejí analyzovaná data. Zde ovšem postrádám informace, z jakých konkrétních fází experimentů pocházejí vybrané analyzované segmenty (tj. kolik minut uplynulo od skokové změny preloadu/afterloadu) a zdali vybrané segmenty nebyly příliš dlouhé, což by mohlo vést k zahrnutí do jednotlivých reprezentativních skupin i QRS s odlišnou morfologii a k následnému zkreslení výsledků statistické analýzy. Z hlediska analýzy QRS by možná bylo vhodnější spojit úseky s odlišnou izolinií, ale velmi podobnou morfologii QRS komplexů, do jednoho shluku (viz Obr. 8.6) a vyvarovat se tím redundantnímu počtu shluků QRS. V práci rovněž není řádně vysvětlen výběr frekvenčních pásem pro analýzu QRS, jak s hlediska definice začátků a konců jednotlivých pásem, tak i jejich počtu. Chybí ukázky výsledků dosažených za použití jiných filtračních postupů. Není jasné, proč, ze všech postupů pro testování normality dat, zrovna Lillifortův test byl studentkou považován za nejvhodnější. Výběr testu by měl byt prováděn na základě jeho charakteristik a požadavků kladených na množství a typ analyzovaných dat a ne metodou pokus-omyl. K chybám patří i záporné hodnoty směrodatných odchylek v tabulkách. Z popisu experimentů vyplývá, že kromě změny afterloadu a preloadu protokoly rovněž obsahovaly skokovou změnu stimulační frekvence, což ale nebylo bráno v úvahu při následné analýze dat. Práce obsahuje výsledky jednoduchého testování vlivu preloadu a afterloadu na hemodynamické parametry a na HF-QRS. Analýza vztahu mezi dvěma typy parametrů ovšem provedená nebyla. Pro kvantitativní hodnocení vlivu hemodynamických parametrů srdce na charakteristiky HF-QRS by bylo vhodnější použit segmenty EKG, vybrané na základě hodnot tlaků v aortě a/nebo v levé síni, místo hodnot preloadu a afterloadu. Vztah mezi hemodynamickými a QRS parametry by se pak dal vyjádřit pomocí prostředků korelační nebo regresní analýzy. Práce je psána v angličtině a je čitelná i přes četné gramatické chyby a překlepy. Po formální stránce je však práce celkově na průměrné úrovni. Mezi hlavní nedostatky patři nevhodná velikost a umístění obrázků a tabulek a chybějící odkazy na literaturu u některých převzatých obrázků. Přes uvedené nedostatky lze konstatovat, že zadání diplomové práce bylo studentkou splněno. Práce zanechává celkově kladný dojem. Hodnocení: C/73 b.

Navrhovaná známka
C
Body
73

Otázky

eVSKP id 102372