JAHŮDKOVÁ, M. Optické metody pro měření průtoku založené na kontrastu speklí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolář, Radim

Studentka Michaela Jahůdková pracovala na tématu diplomové práce aktivně a svědomitě. Při řešení se potýkala s problémy souvisejícími s nedostatečnou podporou ze strany výrobce kamer při implementace aplikace v C++. Další problémy nastaly při samotné laboratorní práci, když se nepodařilo získat uspokojivé výsledky. Při měření se však snažila postupně odhalit možné příčiny, což se však ne zcela podařilo. Odevzdaný text je poměrně kvalitní. Ke konci však trpí nedostatky danými časovou tísní. Jde například o způsob a formu zobrazení grafů (malá velikost fontů, absence jednotek na osách). Dále mohly být některé pasáže více rozepsány, např. kapitola 5.3.3 či některé provedené testy. I přes negativní dosažené výsledky hodnotím přístup studentky pozitivně a celkově pak hodnotím její práci stupněm B/86.

Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Harabiš, Vratislav

Studentka se měla ve své práci zabývat optickými metodami měření průtoku. Tyto metody jsou založené na hodnocení kontrastu speklí. Předložená práce je členěná do osmi kapitol a má rozsah 40 stran a 8 stran příloh. V teoretické části práce studentka představuje metodu laserové interferometrie s využitím kontrastu speklí (LSCI) a rovněž popisuje jednotlivé techniky využívané v LSCI a zejména pak multiexpoziční LSCI, které se studentka měla věnovat v praktické části práce. Prvním krokem v praktické části práce je úprava software pro kameru tak aby bylo umožněno snímání s různými expozičními časy. Zde postrádám detailnější popis a zdrojové soubory upraveného softwaru. Další praktickou části práce je samotné sestavení experimentu a snaha o odhad korelačního času a jeho závislost na průtoku. Zde studentka konstatuje, že se nepodařilo potvrdit některé předpokládané výsledky. Ze samotného popisu experimentu, jeho průběhu i hodnocení nevyplývá na první pohled žádné závažnější pochybení, které by mělo vést k těmto výsledkům. Je zde totiž celá řada parametrů, které ovlivňují výsledky měření LSCI. Po formální stránce je práce na dobré úrovni, teoretické poznatky jsou dostatečně citovány. Vytýkám pouze nevhodný formát u některých grafů (Obr. 5.7, obr. 6.5, obr 6.6, obr 6.7, obr 6.8), kde by bylo vhodnější zvolit logaritmické měřítko a také zvětšit písmo. I přes uvedené nedostatky považuji zadání práce z převážné části za splněné a navrhují výsledné hodnocení 75/C.

Navrhovaná známka
C
Body
75

eVSKP id 102357