VANĚK, O. Optický snímač rychlosti povrchu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Petr

Student přistoupil k diplomové práci velmi zodopovědně. Pracoval na úkolu permanentně po celý rok a dílčí výsledky konzuntoval téměř každý týden. Strávil nemálo času v testováním, programováním a měřením na ústavu fyziky. Vytvořil rešerše o stávajících principech optických rychloměrů povrchu a sepsal průzkum trhu o komerčně dostupných optických snímačích použivaných v počítačových myších. Sestavil experimentální pracoviště s valníkem pro testování vybraných detektorů a vytvořil programy pro platformu ARDUINO ovládání pohybu u tohoto experimentálního pracoviště a dále vyčítání hodnot z vybraných optických snímačů. V prostředí MATLAB vytvořil skripty pro záznam a vyhodnocení měření v závislosti na parametrech osvětlení sledované plochy. Po řadě prvotních experimentů využívající optický systém jednotlivých detektorů myší sestavil optický systém, který je schopen měřit rychlost pohybující se plochy/předmětu ve vzdálenosti 30 cm. Na základě provedených experimentů se dvěma optickými snímači ADNS9800 a ADNS 3080 navrhl konstrukci dvou zařízení na bázi platformy ARDUINO a dostupných optických prvků. Oba dva rychloměry byly sestaveny a jeden z nich byl testován v těžkém provozu Třineckých železáren. Lze tedy konstatovat následujcí: - Zadání diplomové práce bylo splněno. - Diplomant byl aktivní během celého roku a využíval dostupných literárních a internetovýchzdrojů, aby splnil jednotlivé cíle. - Formální zpracování práce je na velmi dobré úrovni i přes některé malé neduhy.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Hadaš, Zdeněk

Předkládaná diplomová práce se zabývá vývojem optického snímače pro měření rychlosti povrchu. V práci jsou detailně popsány funkce optických senzorů počítačových myší, které byly následně v práci využity. Avšak mi v práci chybí výsledné porovnání s komerčními optickými senzory rychlosti. Celkově jsou body zadání splněny. Postupu a rozsah řešení svědčí o vysoké úrovni znalostí diplomanta. Výtky mám ke stylistické a formální úpravě práce, především nevhodné umístění citací za odstavce, členění některých kapitol (např. 6), místy nevhodně zvolené nadpisy kapitol, nevhodné typy grafů, především pokud byly prezentovány výsledky pro různá měření (např. 7-6, 7-13). Co se týká prezentace a interpretace výsledků v práci je mnoho redundantních informací, na které se musí brát zřetel při vývoji, ale dlouhé opisování těchto dat působí v této práci až nevhodně (např. popis FDM tisku, atd.). V závěrečné diskuzi jsem očekával jasný závěr a zhodnocení použitelnosti snímače pro danou průmyslovou aplikaci posuvu sochoru vzhledem k jeho parametrům. Místo toho závěrečný odstavec práce je zhodnocení, že elektronika na asijském trhu je o polovinu levnější. Z technického hlediska je práce na velmi dobré úrovni a její výsledky jsou dále využitelné v praxi. Přes stylistické a formální výhrady se jedná o technicky zdařilou práci a hodnotím známkou velmi dobře/B.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 102400