SMÉKAL, A. Vliv stárnutí na vlastnosti sendvičových materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Klement, Josef

Diplomová práce má experimentální charakter. Jejím obsahem je posouzení vlivu dlouhodobého stárnutí na vybrané vlastnosti sendvičových vzorků s kovovým voštinovým jádrem. Atmosférické stárnutí je také doplněno krátkodobým ovlivněním vlhkým teplem a solnou atmosférou. Rozsah práce je dán množstvím vzorků, které byly k dispozici po rozsáhlejších zkouškách před 15 lety. Pro možnost srovnání bylo nutné zkoušet jen některé mechanické vlastnosti. Jako směrodatnější se jeví zkouška tlakové pevnosti, která ukazuje minimální vliv stárnutí. Tlaková pevnost je základní mechanickou veličinou uváděnou v databázích sendvičových materiálů. Zkouška smykového modulu, kde jsou rozdíly statisticky významné, je velmi citlivá na podmínky zkoušky i geometrickou kvalitu vzorků a může být silně ovlivněna metodikou zkoušení. Vysvětlení zjištěných rozdílů vlivem stárnutí lepidla je v podstatě správné, ale je nutné brát je s rezervou. Vliv dodatečného krátkodobého stárnutí je statisticky nevýznamný. Jedním z kladů práce je pečlivé statistické hodnocení výsledků. Závěr: Práce splnila stanovené cíle, proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Löffelmann, František

Předložená práce v první části shrnuje poznatky o sendvičích, používaných materiálech potahů a typech jádra. Dále je teoreticky popsána problematika lepení a vlivu prostředí na lepené spoje, což dohromady tvoří logický základ pro vlastní experimentální práci a její vyhodnocení uvedené ve druhé části. Vyhodnocování výsledků diplomant provedl velmi pečlivě za použití statistických metod a formálních matematických zápisů, což zvyšuje vypovídající hodnotu výsledků. Průhyb při zkouškách v ohybu byl měřen z posuvu příčníku a doplněn o korekci na deformaci vlastního sendviče pod zatěžovacím trnem určenou optickou měřící soustavou. Optická korekce byla použita, protože průhyb vzorků měřených v roce 2001 byl odečítán z úchylkoměru pod dolním potahem. Vliv deformace příčníku byl mlčky zanedbán, i když se nabízí otázka, proč nebylo použito optické měřící soustavy přímo k měření absolutního posuvu na spodním potahu. V rámci vyhodnocování výsledků byla určována „maximální pevnost v ohybu“ podle vztahu 2.10 (str. 41), který udává napětí v homogenním nosníku, za předpokladu odstranění tiskové chyby v mocniteli výšky. Napětí odpovídající homogennímu nosníku ovšem nemá praktický význam pro sendvičový nosník. Z drobných formálních nedostatků se nejčastěji vyskytly nepřesné odkazy na čísla tabulek a obrázků. Z celkových výsledků diplomat vyvodil relevantní závěry a v kapitole 2.6 uvedl přehledné grafy modulu pružnosti ve smyku, na kterých se projevil vliv stárnutí. Vzhledem k celkovému počtu vzorků je zřejmé, že student odvedl hodně práce jak při samotném zkoušení, tak i během důkladného vyhodnocování.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 101358