VRÁNOVÁ, P. Metody detekce antimikrobiálních vlastností bakterií mléčného kvašení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Trachtová, Štěpánka

V rámci bakalářské práce se studentka zajímala o problematiku antimikrobiálních vlastností bakterií mléčného kvašení a metod jejich detekce. Pro vypracování teoretické části práce zaměřené především na probiotické mikroorganismy a látky antimikrobiální povahy, které tyto organismy produkují, studentka čerpala jak z tuzemské, tak i zahraniční literatury. Studentka přistupovala k práci vysokým pracovním nasazením, což se projevilo zejména v praktické části, v jejímž průběhu provedla řadu experimentů. Prokázala schopnost aplikovat teoreticky nabité zkušenosti a přenést je do praxe, a to včetně zpracování získaných výsledků a jejich následné interpretace ve formě diskuze. K práci přistupovala s velkou aktivitou, svědomitostí a především vysokou mírou samostatnosti. Studentka splnila všechny cíle a zadání bakalářské práce, proto doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji známkou výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Studium literatury a její zpracování B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Němcová, Andrea

Předložená bakalářská práce Petry Vránové se zabývá metodami detekce antimikrobiálních vlastností bakterií mléčného kvašení. V teoretické části práce autorka pojednává o dané problematice s využitím řady odborné literatury. Kvalita zpracování této části a využití řady odborných publikací svědčí o výrazně aktivním přístupu studentky k řešení v dané oblasti. Z prezentace výsledků v experimentální části práce vyplývá, že autorka musela zvládnout řadu časově náročných molekulárních technik, prokázat značnou zručnost a trpělivost, poněvadž pracovala s velice příbuznými kmeny jednoho rodu. Dobrou orientaci v dané tematice studentka Petra Vránová prokázala také při interpretaci jednotlivých závěrů v diskusi. Ke kvalitě práce přispívá i aktuálnost dané tématiky. Závěrem lze říci, že práce splnila všechny stanovené dílčí cíle, hodnotím ji stupněm výborný (A) a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 94764