POKORNÁ, M. Sledování viability probiotických bakterií v prostředí různých typů potravin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Předložená práce byla řešena v rámci smluvního výzkumu a je zaměřena na vliv prostředí potravin a nápojů na viabilitu probiotik. Studovány byly modelové i reálné potraviny a nápoje včetně vlivu modelových podmínek gastrointestinálního traktu. Testovány byly kultury Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium breve a komerčně dostupný komplex probiotických bakterií. V experimentálně mimořádně rozsáhlé a organizačně náročné praktické části bylo provedeno značné množství experimentů zahrnujících kultivační techniky, hodnocení nárůstu biomasy pomocí průtokové cytometrie, testování vlivu potravin na růst probiotik za modelových fyziologických podmínek i poměrně náročné vyhodnocení a interpretaci výsledků. Studentka projevovala po celou dobu řešení práce velký zájem o studované téma, tvůrčí přístup i potřebné laboratorní dovednosti a organizační schopnosti pro zajištění studie. Výstupem je nadstandardní a velmi kvalitní bakalářská práce s přímým aplikačním potenciálem. Výsledky práce budou prezentovány na šitrokém odborném fóru. S ohledem na výše uvedené skutečnosti práci plně doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm "výborně" (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Bakalářská práce Martiny Pokorné se zabývá sledováním viability vybraných druhů probiotických bakterií v prostředí různých typů nápojů a potravin. Teoretická část práce, která pojednává o významu probiotik pro lidský organismus a metodách sledování jejich viability, je napsána přehledně, s množstvím doplňujících obrázků. V rozsáhlé experimentální části se studentka věnovala kultivaci bakterií v prostředí vybraných druhů modelových a reálných potravin a sledovala jejich nárůst v simulovaných podmínkách trávicího traktu. Výsledky práce jsou logicky uspořádané, řádně okomentované a vhodně doplněné množstvím grafů. Výhrady mám pouze k formální stránce – v práci se vyskytuje množství překlepů, rovněž není vhodné oddělit výsledek a jednotku do dvou po sobě následujících řádků, doporučuji užití nedělitelné mezery (str. 11, 20, 26). Uvedené připomínky nicméně nesnižují úroveň předložené práce, proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B |
eVSKP id 99405