POKORNÁ, M. Sledování viability probiotických bakterií v prostředí různých typů potravin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená práce byla řešena v rámci smluvního výzkumu a je zaměřena na vliv prostředí potravin a nápojů na viabilitu probiotik. Studovány byly modelové i reálné potraviny a nápoje včetně vlivu modelových podmínek gastrointestinálního traktu. Testovány byly kultury Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium breve a komerčně dostupný komplex probiotických bakterií. V experimentálně mimořádně rozsáhlé a organizačně náročné praktické části bylo provedeno značné množství experimentů zahrnujících kultivační techniky, hodnocení nárůstu biomasy pomocí průtokové cytometrie, testování vlivu potravin na růst probiotik za modelových fyziologických podmínek i poměrně náročné vyhodnocení a interpretaci výsledků. Studentka projevovala po celou dobu řešení práce velký zájem o studované téma, tvůrčí přístup i potřebné laboratorní dovednosti a organizační schopnosti pro zajištění studie. Výstupem je nadstandardní a velmi kvalitní bakalářská práce s přímým aplikačním potenciálem. Výsledky práce budou prezentovány na šitrokém odborném fóru. S ohledem na výše uvedené skutečnosti práci plně doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bokrová, Jitka

Bakalářská práce Martiny Pokorné se zabývá sledováním viability vybraných druhů probiotických bakterií v prostředí různých typů nápojů a potravin. Teoretická část práce, která pojednává o významu probiotik pro lidský organismus a metodách sledování jejich viability, je napsána přehledně, s množstvím doplňujících obrázků. V rozsáhlé experimentální části se studentka věnovala kultivaci bakterií v prostředí vybraných druhů modelových a reálných potravin a sledovala jejich nárůst v simulovaných podmínkách trávicího traktu. Výsledky práce jsou logicky uspořádané, řádně okomentované a vhodně doplněné množstvím grafů. Výhrady mám pouze k formální stránce – v práci se vyskytuje množství překlepů, rovněž není vhodné oddělit výsledek a jednotku do dvou po sobě následujících řádků, doporučuji užití nedělitelné mezery (str. 11, 20, 26). Uvedené připomínky nicméně nesnižují úroveň předložené práce, proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Závěry práce a jejich formulace A
Využití literatury a její citace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Úroveň jazykového zpracování B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 99405